2009. szeptember 12., szombat

Köles sajtos-bundás csirkefalatkákkal



A köles ( Panicum miliaceum L.) valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Az ősi kultúráktól egészen a napjainkig használták ezt a könnyen termelhető gabonát.
A kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemel mai konyhánkban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például egy Metionin nevű aminosavat, amely jelentős mértékben erősíti az immunrendszert. Mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás. Ásványi és nyomelem tartalma belülről ható "kozmetika", hiszen csonterősödésben, az egészséges fogakban, dús haj- és körömnövekedésben mutatkozik meg értéke. (forrás:Vegetáriánus.hu)


A kölest ha köretnek készítjük, mindig jól át kell mosni, áztatni nem kell, a főzéshez 1 rész köleshez 3 rész vizet használjunk.
Én párolt zöldségekkel, most Wok kínai zöldségkeverékkel (sárga sárgarépa, bébirépa, cukorborsó, zöldfokhagyma, vizigesztenye, kínai gomba és póréhagyma) köretnek készítettem a sajtos-bundás csirkefalatokhoz.


Hozzávalók a sajtos-bundás csirkefalatkákhoz:
  • 2 csirkemell,
  • 2 egész tojás,
  • 5 evőkanál liszt,
  • 1dl tej,
  • 5 dkg reszelt sajt,
  • só,
  • olaj a sütéshez.
Elkészítés: A csirkemellet megmossuk, hosszúkás csíkokra vágjuk és megsózzuk. A tejből, tojásból, lisztből és a reszelt sajtból palacsintatésztánál sűrűbb tésztát keverünk. Ha túl híg tehetünk még bele lisztet, ha sűrű, egy kis tejet. A csirkemell csíkokat megforgatjuk lisztben, belemártjuk a tésztába, majd forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Ha a villa könnyen beleszúrható a húsba, akkor már biztosan átsült.

Hozzávalók a körethez:
6 evőkanál köles, 2 evőkanál olaj, és zöldségek és víz.
Elkészítés: A zöldségeket az olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, tehetünk bele vegetát is, kevés vízzel felöntjük és hozzáadjuk a megmosott kölest. 10-15 percig főzzük, közben pótolva az elfőtt vízmennyiséget. Amikor a köles már megpuhult, de még nem esett szét, levesszük a tűzről és letakarva 15-20 percig állni hagyjuk, hogy a nedvességet magába szívja.

2 megjegyzés:

Ilka írta...

Kölest még soha nem főztem. Talán ki kellene próbálnom. A csirkefalatok jö ötlet, ma ez lesz ebédre, de köles helyett zöldséges rizzsel.
Köszönöm az ötletet.

Maya írta...

Jó étvágyat hozzá, örülök, hogy kipróbálod. A köles vagy csicseriborsó, lencse, már inkább téli kaják, ilyenkor én is ritkán készítek.