2009. szeptember 5., szombat

Túrógombóc



A Lilla kedvéért...

Hozzávalók:
a gombóchoz
1 kg túró,
2 tojás,
6-7 evőkanál búzadara,
1 evőkanál cukor (vagy 1 teáskanál édesítő)
a gombócok külsejére:
25 dkg zsemlemorzsa,
1 evőkanál cukor,
2 evőkanál olaj,
a tálaláshoz 2 dl tejföl 1 evőkanál cukorral vagy édesítővel elkeverve.
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot és a tojásokat. Kikeverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, ezzel is jól összekeverjük, majd a masszát fél óráig pihentetjük, hogy a búzadara kicsit megpuhuljon. 3-4 cm átmérőjű gömböket formázunk a masszából, ha túl lágy tegyünk még hozzá búzadarát, majd forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére a gombócok.( kb.10-15 perc).
A zsemlemorzsát 1 evőkanál olajjal és 1 evőkanál cukorral megpirítjuk, csak enyhe barna szín eléréséig pirítsuk, folyamatos kevergetés közben. Ha a gombócok feljöttel a víz tetejére, azonnal a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
1 evőkanál cukorral (vagy édesítővel) elkevert tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: