2009. szeptember 16., szerda

Császárzsömle




A Nőklapja konyha szeptemberi számában megjelent egy cikk "Ötcsillagos tízóraik" címmel, ebben a cikkben a többi finomság mellett találtam a császárzsömle receptjét. Érdemes volt kipróbálni, annak ellenére, hogy most még nem tudom, marad-e a holnapi tízóraira belőle:-) Kicsit nehezebb állagú, laktatóbb, mint a vizes zsömlék. Kicsit több folyadékot használtam mint az eredeti receptben, mert túl keménynek tűnt a tészta.



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 2 dl tej,
  • 1,5 dl víz,
  • 2 dkg puha vaj,
  • 2 kávéskanál só,
  • 1 evőkanál méz,
  • a tetejére 1 tojás
Elkészítés: A tejet és a vizet meglangyosítjuk, beletesszük a mézet és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverük a sót és a felfutott élesztővel együtt összegyúrjuk, gyúrás közben beledolgozuk a vajat is. langyos helyen egy órát kelesztjük. Ha megkelt még átgyúrjuk és hosszúkás rudat formázunk belőle. 14-16 egyenlő darabra vágjuk. A darabokat kerekre formázzuk és a tetejét ollóval bevagdossuk.


Kikent tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással, és 30 percre középmeleg sütőben készre sütjük.



Nincsenek megjegyzések: