A pirog, a töltött kelttészta az orosz konyha nemzeti ételei között előkelő helyet foglal el. Elsősorban előételként fogyasztják, neve a "pir" régi orosz szóra utal, jelentése "ünnepi lakoma", feltételezhetőleg azért, mert korábban a pirog kizárólag jeles alkalmakkor került az asztalra. Valamennyi ünnepnapnak megvan, megvolt a maga pirogja. Tegnap nem volt ugyan ünnepnap, de Lilla elkészítette nálunk az Ő pirogját, különlegesen finom töltelékkel.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg búzaliszt,
- 4 dkg élesztő,
- 1,25 dl étolaj,
- 1,5 dl langyos víz
- 2 tojássárgája,
- fél kiskanál só
A tetejére 2 evőkanál főzőtejszín és 1 tojás.
Először kovászt készítünk, ehhez a lisztet tálba szitáljuk, kialakítunk a közepén egy kis mélyedést, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntünk 2 evőkanál langyos vizet, rászórunk egy kevés lisztet összekeverjük és 15 percig meleg helyen kelesztjük. Hozzáadjuk az olajat, a tojássárgáját a sót és a maradék langyos vizet. Ragacsos masszává gyúrjuk, lisztezett gyúródeszkán addig dagasztjuk (nyomkodjuk, ütögetjük), amíg ruganyos tésztát kapunk. Meleg helyen egy óráig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg burgonya,
- 50 dkg darált hús,
- só, bors, őrölt szerecsendió, pirospaprika, bazsalikom,
- fél deci tej
- 3 evőkanál főzőtejszín,
A burgonyát meghámozzuk, sós vízben karikára vágva puhára főzzük. Lecsepegtetjük, összetörjük és kikeverjük a tejjel és a tejszínnel, borsozzuk és teszünk hozzá kevés őrölt szerecsendiót.
A tészta közben megkelt, mégegyszer átgyúrjuk és 12 egyforma darabra vágjuk. A darabokat 18 cm átmérőjű korongokká nyújtjuk, letakarjuk és 15 percig kelesztjük. A korongok egyik felére halmozzuk a tölteléket (a burgonyát és a darálthúst) a korongok peremét 1 cm szélesen megkenjük tojásfehérjével, ráhajtjuk a másik felét és a széleket jól összenyomkodjuk. Fogpiszkálóval megszurkáljuk, a tetejét megkenjük a főzőtejszínnel kikevert tojássárgájával és közép meleg sütőben 40 perc alatt aranysárgára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése