A pita és a gyros ugye együtt jár :-) amíg működött a pároló edényem, abban készítettem gyros-t, mára már a teflon bevonat megkopott itt-ott, úgyhogy nem használom. Manapság magas, vastag falú teflon serpenyőben készítem. Viszont a pitát eddig készen vásároltam. Azonban Lilla az esti pirog sütés után nálam hagyta a szakács könyvét (Örömteli sütés- Reader's Digest), amire persze azonnal rávetettem magam :-) sok használható recept van benne, többek között a pita kenyér receptje is.
A fiúk nagy örömére a tegnapi ebédre készített gyros és zöldséggel párolt csirkemell , kiegészült házi sütésű pitával.
Hozzávalók a pita kenyérhez:
- 50 dkg búzaliszt,
- 1 kiskanál só,
- 1 kiskanál cukor,
- 4 dkg élesztő
- 3,3 dl langyos víz
Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk, összekeverjük a liszttel és a sóval. Ragacsos tésztává dagasztjuk a robotgép dagasztó lapátjával. Kicsit még kézzel is meggyúrjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük egy óra alatt. Ha megkelt lisztezett deszkán alaposan átdolgozzuk (ütögetjük nyomkodjuk, amíg ruganyos tésztát nem kapunk).
Nekem 9 részre sikerült osztanom ezt a mennyiséget, lisztezett deszkán 1 cm vastag korongokká nyújtottam a cipókat és még 30 percig a deszkán kelesztettem.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben, közepes fokozaton 10-12 percig sütöttem. Nem kell megbarnulnia. A külső burok elválik a belsejétől és szétvágás után bele lehet pakolni a gyrost.
Apropó, a gyros hozzávalói és elkészítése:
- 6-8 darab csirke mell,
- só, bors, paprika, oregánó, bazsalikom, majoranna
- kevés olaj a sütéshez
A csirke mell darabokat megmossuk, vékony csíkokra vágjuk és bedörzsöljük a fűszerekkel. Állni hagyjuk 20-25 percig, majd kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Sokszor megforgatva még 20-25 percig sütjük vizzel pótolva az elveszett nedvességtartalmát.
1 megjegyzés:
hát én ilyet csinálni fogok ;-)
hogy mikor, még nem tudom, de majd szólok, hogy milyen lett ;-)
:-*
Megjegyzés küldése