2009. szeptember 7., hétfő

Rakott cukkíni


A cukkíni (Cucurbita pepo convar "cocozella") a kabak termésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből származik.

Az amatőr és a hivatásos konyhaművészek figyelmét egyaránt felkeltette ez a zöldségféle, mivel az íze tulajdonképpen semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostgazdag ételek némelyike, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a súlycsökkentő diéták ételeiben a "tömeget adó" hozzávaló lehet. E jó tulajdonságai miatt elképesztő változatosságot mutat az elkészítésének módja. Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni.
(forrás: házipatika.com)


Én legtöbbször húsos ételekhez köretként, párolva készítettem, de most kipróbáltam rakottan, és meg kell mondanom, nagyon ízletes.

Hozzávalók:
  • 25 dkg darált hús, sertés vagy pulyka,
  • 15 dkg rizs,
  • 2 kisebb cukkíni,
  • egy csokor újhagyma,
  • 3 dl tejföl,
  • só, bors, vegeta, 
  • borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, oreganó,
  • olaj

Elkészítés:

Az újhagymát apróra vágjuk, megfuttatjuk 2-3 evőkanál olajon, hozzáadjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, a vegetán kívül hozzáadjuk a fűszereket. A darált húst fehéredésig kevergetjük, felöntjük 1 dl vízzel és addig főzzük, míg a lé elfő. (kb.15 perc) A rizst megmossuk, félig megfőzzük. Én egy tűzálló tálban egy evőkanál olajjal sóval, vegetával 2 percre beteszem a mikróba, majd ugyanannyi vízzel felöntöm, mint a rizs és még 15 percre visszateszem a mikróba, így félig fő meg. A teljes főzéshez 25 perc kell a mikróban.


Kivajazott tűzálló tálba rétegezzük először a rizs két harmadát, majd a darált húst. Az egyik cukkínit megmossuk, a héját levágjuk (burgonya hámozóval vékonyan) és a darált hús tetejére reszeljük. Sózzuk, majd beborítjuk a maradék rizzsel. A másik cukkínit vékonyan felkarikázzuk és a rizs tetejére fektetjük.

Ismét sózzuk, majd a tejfölt kikeverjük 2 teáskanál vegetával és a rakott cukkíni tetejére öntjük. Rázogassuk le, hogy mindenhová jusson.

A tetejére szórhatunk hagymakarikákat és zöldfűszereket, 30 percre sütőbe tesszük.





3 megjegyzés:

Ilka írta...

Köszi, ez jó ötlet. Van itthon két cukkinim és gondolkodtam mit csináljak vele, de akkor most ezt kipróbálom.

Maya írta...

Szívesen, remélem nektek is ízleni fog!!!

rongyilla írta...

hmm ez nagyon fincsi lehet :-)