A cukkíni (Cucurbita pepo convar "cocozella") a kabak termésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből származik.
- 25 dkg darált hús, sertés vagy pulyka,
- 15 dkg rizs,
- 2 kisebb cukkíni,
- egy csokor újhagyma,
- 3 dl tejföl,
- só, bors, vegeta,
- borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, oreganó,
- olaj
Elkészítés:
Az újhagymát apróra vágjuk, megfuttatjuk 2-3 evőkanál olajon, hozzáadjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, a vegetán kívül hozzáadjuk a fűszereket. A darált húst fehéredésig kevergetjük, felöntjük 1 dl vízzel és addig főzzük, míg a lé elfő. (kb.15 perc) A rizst megmossuk, félig megfőzzük. Én egy tűzálló tálban egy evőkanál olajjal sóval, vegetával 2 percre beteszem a mikróba, majd ugyanannyi vízzel felöntöm, mint a rizs és még 15 percre visszateszem a mikróba, így félig fő meg. A teljes főzéshez 25 perc kell a mikróban.
Kivajazott tűzálló tálba rétegezzük először a rizs két harmadát, majd a darált húst. Az egyik cukkínit megmossuk, a héját levágjuk (burgonya hámozóval vékonyan) és a darált hús tetejére reszeljük. Sózzuk, majd beborítjuk a maradék rizzsel. A másik cukkínit vékonyan felkarikázzuk és a rizs tetejére fektetjük.
Ismét sózzuk, majd a tejfölt kikeverjük 2 teáskanál vegetával és a rakott cukkíni tetejére öntjük. Rázogassuk le, hogy mindenhová jusson.
A tetejére szórhatunk hagymakarikákat és zöldfűszereket, 30 percre sütőbe tesszük.
3 megjegyzés:
Köszi, ez jó ötlet. Van itthon két cukkinim és gondolkodtam mit csináljak vele, de akkor most ezt kipróbálom.
Szívesen, remélem nektek is ízleni fog!!!
hmm ez nagyon fincsi lehet :-)
Megjegyzés küldése