2014. január 26., vasárnap

Paleo köretek


A paleo előtt is szerettük a párolt zöldségeket. A köreteink mégis sokszor a rizs-tészta-krumpli valamelyikéből került ki. Az életmódváltás új ízeket hozott az életünkbe. Összegyűjtöttem néhányat a kedvencekből.

Valamennyi wokban készült, de egy nagyobb, lefedhető serpenyőben is elkészíthetőek maximum 30 perc alatt.


Bazsalikomos karfiolrizs, pörköltekhez, halakhoz.

A karfiolt aprítógépben rizsszem nagyságúra aprítom, egy kanálnyi kókusz vagy libazsíron megpirítom, sózom, apróra tépkedett bazsalikom levelet szórok rá és pici (tényleg csak két kanálnyi vízzel fedő alatt puhára párolom.


Julienre vágott párolt zeller, karalábé fehér és sárgarépa, sültekhez.

Gyufaszál vastagságúra aprítom a zöldségeket és kókusz vagy libazsíron pici vízzel, fedő alatt puhára párolom. Több zsíradékkal, víz nélkül ropogós lesz. Sózom, borsozom.


Petrezselymes édesburgonya, sültekhez.

Egy kanálnyi kókusz vagy libazsíron a kockákra vágott édesburgonyát először átsütöm, majd fedő alatt puhára párolom. Sózom, borsozom.



Cukkíni, pörköltekhez, sültekhez.

Kanálnyi kókuszzsíron, átforgatom a kockákra vágott cukkíni darabokat, csak annyi ideig, míg puhulni nem kezd. Sózom, borsozom.



Gomba kakukkfűvel, pörkölthöz vagy párolt húsokhoz.

A gombát vékony szeletekre vágom,apróra vágott hagymával együtt kókuszzsíron átforgatom, sózom, borsozom, néhány kakukkfű ágacskát dobok rá. Vizet aláöntve puhára párolom. A kakukkfű fás szárát tálalás előtt kidobom.


Roppanós káposzta, répa és hagyma, sültekhez, vagy csak pirított húsos szalonna kockákkal összekeverve.

A vékony csíkokra vágott zöldségeket kókuszzsíron megpirítjuk, csak néhány percig, hogy roppanós maradjon. 


Ha pedig semmi ötletem nincs, jöhet a saláta levél, érett paradicsom, lilahagyma, paprika, uborka a kenyér helyett :) 
A kép még a nyáron készült, idény zöldségekből.

Nincsenek megjegyzések: