2013. november 3., vasárnap

Miért nem drága a paleo életmód?



Április óta a háztartásunk, a konyhán a kamránk tartalma gyökeres változáson ment keresztül.
Általában havi egy nagybevásárlást és hetente egy-két kisebb bevásárlással működött a háztartásunk eddig is. Ami változott, az összetétel és a minőség. 

Amit már nem veszünk (ezeket most a spórolás kategóriába sorolom):
  • gabonafélék lisztje (búza-, teljeskiőrlésű-, kilófaló-, rétes-, zab- és kukoricaliszt)
  • cukor (répa-, barna-, nádcukor)
  • tej, tejföl, túró, krémtúró, túrórudi,
  • sajtkrémek, kockasajt,
  • vaj, margarin,
  • joghurt, kefír, gyümölcs joghurt,
  • rizs,
  • tésztafélék,
  • bab, borsó, köles, sárgaborsó, csicseriborsó, kukorica,
  • félkész ételek, szószok, mártások, majonéz, mustár, ketchup,
  • konzervek, májkrémek
  • kekszek, töltött csokoládé, kerek csokoládé, lyukas csokoládé :)
  • lekvárok, mogyorókrém,
  • gabonapelyhek,
  • szörpök, gyümölcslevek,
  • kenyér, péksütemények, kifli, zsömle, bagett, pogácsa,
  • burgonya,
  • felvágottak, parizer, virsli, májkrém, szeletelt sonkák, szalámik,
  • fagyasztott pizzák, gombócok,
  • gyógyszerek :)
Amit (egy részét eddig is megvettük) ezek helyett veszünk:
  • húsfélék, csirke, kacsa, liba egészben, comb, mell, sertéscomb, karaj, tarja, oldalas, marhahús, máj, hal, leginkább lazac,
  • olajoshal konzerv,
  • szalonna (mangalica-, angol-, bacon)
  • tepertő (piacról)
  • parasztkolbász (piacról)
  • kemény sajtok, parmezán, grand padano, pecorino,
  • zsír, (mangalica-, liba-, kacsa- kókusz)
  • oliva olaj,
  • nyírfacukor,
  • kókusztej, mandula-,mogyorótej
  • cocomas (kókusztejszín)
  • lisztek (mandula-, kókusz-, gesztenye-, lenmag liszt)
  • tojás (mamától faluról)
  • dió, kesudió, törökmogyoró,
  • aszalt datolya, szilva,
  • 75% vagy afölötti étcsoki,
  • friss zöldségek, kivéve a hüvelyesek,
  • friss gyümölcsök,
  • ásványvíz (én a jana-t szeretem)
  • vitaminok
A napi étkezéseink több előkészítést, tervezést igényelnek, de heti egyszeri zöldség és gyümölcs bevásárlással megoldjuk a hétköznapi reggeliket és ebédeket. Hétköznap a reggeli gyümölcs, hétvégén főként tojás (rántotta szalonnával, tükörtojás, főtt tojás).
Hétvégén többfajta húst sütünk sütőben, wokban, ehhez jönnek a frissen párolt zöldségek köretként. Dobozolós család lettünk :) az ebédet visszük magunkkal. Husi körettel (párolt zöldségek számtalan variációja vagy hideg saláta) vagy leves, desszertnek magsüti, palacsinta.

Számoltam, nem költünk többet élelmiszerre, sőt, változatosabban és ízekben gazdagabban étkezünk.(Egészségesebben :) Egy percig sem éreztem az elmúlt hónapokban, hogy valamit megvontam volna magamtól.
Örülök, hogy változtattam az életünkön, a közérzetünkön és remélem egészségesebbek lesznek a következő éveink.

Nincsenek megjegyzések: