Április óta a háztartásunk, a konyhán a kamránk tartalma gyökeres változáson ment keresztül.
Általában havi egy nagybevásárlást és hetente egy-két kisebb bevásárlással működött a háztartásunk eddig is. Ami változott, az összetétel és a minőség.
Amit már nem veszünk (ezeket most a spórolás kategóriába sorolom):
- gabonafélék lisztje (búza-, teljeskiőrlésű-, kilófaló-, rétes-, zab- és kukoricaliszt)
- cukor (répa-, barna-, nádcukor)
- tej, tejföl, túró, krémtúró, túrórudi,
- sajtkrémek, kockasajt,
- vaj, margarin,
- joghurt, kefír, gyümölcs joghurt,
- rizs,
- tésztafélék,
- bab, borsó, köles, sárgaborsó, csicseriborsó, kukorica,
- félkész ételek, szószok, mártások, majonéz, mustár, ketchup,
- konzervek, májkrémek
- kekszek, töltött csokoládé, kerek csokoládé, lyukas csokoládé :)
- lekvárok, mogyorókrém,
- gabonapelyhek,
- szörpök, gyümölcslevek,
- kenyér, péksütemények, kifli, zsömle, bagett, pogácsa,
- burgonya,
- felvágottak, parizer, virsli, májkrém, szeletelt sonkák, szalámik,
- fagyasztott pizzák, gombócok,
- gyógyszerek :)
- húsfélék, csirke, kacsa, liba egészben, comb, mell, sertéscomb, karaj, tarja, oldalas, marhahús, máj, hal, leginkább lazac,
- olajoshal konzerv,
- szalonna (mangalica-, angol-, bacon)
- tepertő (piacról)
- parasztkolbász (piacról)
- kemény sajtok, parmezán, grand padano, pecorino,
- zsír, (mangalica-, liba-, kacsa- kókusz)
- oliva olaj,
- nyírfacukor,
- kókusztej, mandula-,mogyorótej
- cocomas (kókusztejszín)
- lisztek (mandula-, kókusz-, gesztenye-, lenmag liszt)
- tojás (mamától faluról)
- dió, kesudió, törökmogyoró,
- aszalt datolya, szilva,
- 75% vagy afölötti étcsoki,
- friss zöldségek, kivéve a hüvelyesek,
- friss gyümölcsök,
- ásványvíz (én a jana-t szeretem)
- vitaminok
A napi étkezéseink több előkészítést, tervezést igényelnek, de heti egyszeri zöldség és gyümölcs bevásárlással megoldjuk a hétköznapi reggeliket és ebédeket. Hétköznap a reggeli gyümölcs, hétvégén főként tojás (rántotta szalonnával, tükörtojás, főtt tojás).
Hétvégén többfajta húst sütünk sütőben, wokban, ehhez jönnek a frissen párolt zöldségek köretként. Dobozolós család lettünk :) az ebédet visszük magunkkal. Husi körettel (párolt zöldségek számtalan variációja vagy hideg saláta) vagy leves, desszertnek magsüti, palacsinta.
Számoltam, nem költünk többet élelmiszerre, sőt, változatosabban és ízekben gazdagabban étkezünk.(Egészségesebben :) Egy percig sem éreztem az elmúlt hónapokban, hogy valamit megvontam volna magamtól.
Örülök, hogy változtattam az életünkön, a közérzetünkön és remélem egészségesebbek lesznek a következő éveink.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése