2013. november 10., vasárnap

Libát sütöttem

Libát sütöttem, Márton napra, és Szülinapra :)Ma ünnepeltük a párom szülinapját, holnap pedig Márton nap, ez jó alkalom volt arra, hogy életemben először libát süssek. Az 5 kilós jószág alig fért be a sütőmbe, de előtte komoly fejtörést okozott már a megfelelő tepsit is megtalálni hozzá. 
(A képen a háttérben, a liba legnagyobb csodálója, Füli :)


Előző este megtisztítottam, leszedtem a felesleges hájat, amit külön kisütöttem. Sóval, borssal, zsályával fűszereztem kívül belül. A hasába tettem egy egész birsalmát és negyedekbe vágott, majorannába forgatott alma darabokat és éjszakára a hűtőben hagytam.

Megkaptuk hozzá a májat is, amiből remek reggelink lett. A hatalmas zúzát, szívet és a nyakat a húslevesbe tettem.

Nem volt tapasztalatom a sütési idő hosszáról, így reggel korán sütőbe tettem, de előtte összekötöttem a lábait, hogy megtartsa a formáját.
Lassú tűzön lefedve 3 órán át sütöttem. Ennyi idő alatt megpuhult, közben megfordítottam és a zsírjával locsolgattam a bőrét. Még egy órán át kitakarva pirítottam.


Gyönyörűen megpirult,nem száradt ki, omlós lett.
Itt ott szakadozott ugyan a bőre, de az élvezeti értékéből ez semmit nem vont le. Párolt lila káposztát és a nem paleos családtagjaimnak rizst készítettem hozzá.

Desszertnek különleges déligyümölcsöket, gránátalma magot, datolyaszilvát és csillag gyümölcsöt ettünk citromkrémmel.Az én drágámnak pedig megígérem, hogy jövőre nem ünneplünk szülinapot, de libát azt sütünk :)

Nincsenek megjegyzések: