2009. augusztus 31., hétfő

Darázsfészek



Hmm, ez az egyik kedvencem, valószínűleg azért, mert, nagyon szeretem a diót, a dióval készült süteményeket.
Tudtátok, hogy a diófa minden évszakban elhalmoz minket áldásaival, valóságos nonstop gyógyszertár. A terebélyes, 10-20 méter magasra is megnövő diófa (Juglans regia) pompás növény, ép szélű illatos levelei páratlanul szárnyalnak, virágai barkában fejlődnek, termése a dió. Nem csupán a dió termése és a fája hasznos, hanem levele, a termés külső húsos burka, valamint a kemény hártyás képződmény: a közfal is.
Salamon király egyik énekében dicséri a szerelmesek kertjében viruló virágokat, gyümölcsöket, köztük a diófát. Az értékes csonthéjast ma is fontos táplálékként és sokoldalú gyógyírként tartjuk számon. Ezt bizonyítja, hogy sok vidéken szinte minden udvarban áll egy-egy árnyat adó diófa. A diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, kiváló szer a gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen. A dióbél esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.(forrás: Házipatika.com)
Na jó, ez nem volt annyira étvágygerjesztő, de szerintem fontos!
Most jöhet a recept:
Hozzávalók:
a tésztához: 
2,5 dkg élesztő,
3 dl langyos tej,
1 evőkanál cukor,
65 dkg liszt,
2 tojás,
egy csipet só,
a töltelékhez:
10 dkg vaj,
25 dkg darált dió,
10 dkg porcukor,
5-6 evőkanál barack lekvár,
a tetejére:
5 dkg vaj,
1 evőkanál cukor,
fél dl tej,
1 tasak vaníliás cukor.
Elkészítés: A 1 dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk 1 csipet cukorral. A lisztet elkeverjük a maradék tejjel, cukorral a tojásokkal, és egy csipet sóval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és alaposan megdagasztjuk. Langyos helyen egy órát hagyjuk kelni. Közben elkészítjük a tölteléket. Alaposan elkeverjük a vajat (segít ha egy picit megolvasztjuk) a darált dióval és a porcukorral.
A tésztát ha megkelt ugyanúgy mint a kakaós csigánál négyzet alakúra nyújtjuk rákenjük a tölteléket, a belső szélére tesszük a baracklekvárt, hogy a feltekeréskor ez essen a fészek közepére. Feltekerjük, és 2 cm-es darabokra vágjuk. Kivajazott tepsibe rakjuk és felolvasztott margarinnal meglocsoljuk. Hagyjuk még kelni egy fél óráig. Előmelegített sütőbe tesszük 20 percre.  20 perc sütés után a félre tett, (a tetejére való) cukorral elkevert tejjel meglocsoljuk és még 20 percre visszatesszük a sütőbe. Még melegen meghintjuk vaníliás cukorral.



2 megjegyzés:

Ilka írta...

Ezt én is szeretem. Réebben nagyon sokszor sütöttem, általában a kelt tésztákat sokat készítettem.

Láttam, hogy Te is szereted a zöldségeket. Tegnap túl sok padlizsánt és zukkinit szeleteltem fel és sóztam le, így a fele megmaradt mára. Kitaláltam hozzá egy új elkészítést.
A héjában felkarikázott és lesózott zukkinit és padlizsánt lisztben megforgattam, olajban pirosra sütöttem. Papírszalvétán lecsöpögtettem róla a felesleges olajat. majd egy tűzálló tálba rétegeztem a következőképpen:
1 sor zukkini, egy sor friss felkarikázott paradicsom, egy fokhagymagerezd összetörve, egy sor padlizsán, paradicsom, fokhagyma. A tetejére padlizsán vagy zukkini, ahogy kijön és reszelt sajttal jól meghintettemm sütőben egy fél óra alatt ráolvasztottam a sajtot, addigra a paradicsom is megpuhult. Sült hús mellé adtam, de önmagában is nagyon finom.

Maya írta...

Köszönöm Ilka, igen szeretjük a zöldségeket, én is sokszo párolok köretként mindenféle zöldséget (cukkini, karfiol, brokkolo, sárgarépa) de így ahogy leírtad még nem próbáltam, biztosan nagyon finom volt, felírom ezt is a listára :-)