2009. augusztus 22., szombat

Kakaós csiga


Ez a recept eredetileg a Gergő receptje, Ő készítette így először, azóta felvettük az étlapra.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
3 tojás
1 kocka élesztő
20 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál cukor+ 1 teáskanál cukor
2,5 dl tej
csipetnyi só
A töltelékhez:
20 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
20 dkg vaj vagy margarin
5-6 teáskanál holland, cukrozatlan kakaó
Elkészítés:
Langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez, egy csipet sóval meghitjük, beleteszünk 1 evőkanál cukrot, 2 tojás sárgáját (a fehérjét és a + 1 tojást majd kenegetésre felhasználjuk) és dagasztani kezdjük. Dagasztás közben rétegenként, fokozatosan beledolgozzuk a vajat. Lefedve, vagy kelesztő tálban 1 órára meleg helyre tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat simára keverjük a porcukorral és a kakaóval.
Amikor a tészta megkelt, újjnyi vastagságú négyzet alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel.
Feltekerjük, két centis darabokat vágunk le belőle és vajjal kikent tepsibe tesszük.
A kimaradt tojás fehérjéket összekeverjük 1 egész tojással és a tészta tetejét megkenjük vele. A tepsiben még fél órát kelesztjük, majd előmelegített sütőben közepes lángon 30 percig sütjük.
A töltelékkel vigyázzunk, ha túl sok vagy túl lágy, akkor ki fog folyni sütés közben. Nekem az egyik tepsivel így lett duplacsokis a csiga :-), de így is finom!

2 megjegyzés:

rongyilla írta...

hmm ez nagyon finom lehet :-)

Tímea írta...

Én megcsináltam, tényleg nagyon finom :) És nem folyt ki a krém! Eddig mindig ez volt vele a bajom. Megjegyzésnek meg annyit, hogy talán kevesebb élesztő is elég bele, mert frissen eléggé ki lehetett érezni az ízén. De nagyon finom, nem szárad ki másnapra sem és köszi szépen :)

Timi