2009. augusztus 20., csütörtök

Dolmades


Újra egy görög étel, már említettem, hogy kedvelem a görög konyhát. A dolmades tulajdonképpen töltött szőlőlevél. Gondolhatnánk a szőlőlevélbe csomagolt töltött káposztára de nem, ez teljesen más, mentalevél és citrom, ugye hogy semmi töltöttkáposztás nincs benne :-)

Hozzávalók:

30-35 friss, egészséges szőlőlevél

25 dkg darált hús,

3 egész citrom, 

1 csomag újhagyma,

friss mentalevél, 

1 nagyobb paradicsom,

1 csésze rizs,

oliva olaj,

só, bors

Elkészítés:

Kevés oliva olajon megfuttatjuk az apróra vágott újhagymát, hozzá adjuk az ugyancsak apró kockákra vágott paradicsomot, egy maréknyi friss mentalevelet beletépdesünk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a darált húst, és a megmosott rizst, és ráfacsarjuk egy citrom levét. Az egészet 15 perc alatt összepirítjuk.

A szőlőleveleket megmossuk, forró vízbe áztatjuk 1-2 percre, amíg megpuhul és picit sötétedik a színe. A forró vízbe beletesszük fél citrom levét is. A szőlőlevél szárát levágjuk, a tölteléket kanalanként egy-egy szőlőlevélbe csomagoljuk.

Mázas cseréptálba sorakoztatjuk a kis töltött levélkéket, a tetejére rácsorgatjuk a maradék citromok levét, és felöntjük vízzel. Mielőtt a sütőbe tesszük, le kell súlyozni a töltelékeket, például egy kistányérral. Lefedve a cseréptálat 1 órára sütőbe tesszük. Egy óra után kivesszük a tálat a sütőből és még két órán keresztül plédbe bugyolálva dunsztoljuk. Így egyrészt összeérnek az ízek, másrészt melegen tartjuk. Igazi görögös ízű finomságot kapunk, amit ehetünk előételként, de főételként is. 

Nincsenek megjegyzések: