2009. augusztus 23., vasárnap

Brokkoli krémleves

Végeztem egy kis kutatást a brokkoliról.

A brokkoli (Brassica oleracea) vagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik, neve is mutatja, hogy káposztafélével (Brassicaceae) van dolgunk. A brokkoli név olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert. Szezonja őszre és a tél elejére esik. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz.

Ebből is látszik, mennyire egészséges, sőt a rákkutatás, a daganatos megbetegedések kezelése során is értek el eredményeket, jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.

Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele.

(forrás: Házipatika.com)

Tehát az egészség jegyében jöjjön a brokkoli krémleves.

Hozzávalók:

1 nagyobb fej brokkoli,

2 dl főzőtejszín,

só, vegeta,

a díszítéshez reszelt gouda vagy edami sajt,

néhány kis szelet bagett pirítva.

Kevés (csak amennyi épp ellepi) sós, vegetás vízben megfőzzük a megmosott, rózsáira szedett brokkolit. A főzési idő nagyon rövid, maximum 20 perc, de 10 perc után néhány rózsát kiveszünk és félre tesszük.

20 perc után turmix gépbe öntjük és összeturmixoljuk 2 dl főző tejszínnel. A turmixolás után még 10 percre visszatesszük a tűzre, hogy a tejszínnel együtt is felfőjjön, és már kész is.

Reszelt sajttal és pirítóssal a legfinomabb!

1 megjegyzés:

rongyilla írta...

hmm majdnem ugyanígy készítem, de tejszínt nem nagyon használok, hanem helyette inkább kevesebb vízbe főzök, és tejet öntök hozzá :-)