A brokkoli (Brassica oleracea) vagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik, neve is mutatja, hogy káposztafélével (Brassicaceae) van dolgunk. A brokkoli név olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert. Szezonja őszre és a tél elejére esik. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz.
Ebből is látszik, mennyire egészséges, sőt a rákkutatás, a daganatos megbetegedések kezelése során is értek el eredményeket, jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele.
(forrás: Házipatika.com)
Tehát az egészség jegyében jöjjön a brokkoli krémleves.
Hozzávalók:
1 nagyobb fej brokkoli,
2 dl főzőtejszín,
só, vegeta,
a díszítéshez reszelt gouda vagy edami sajt,
néhány kis szelet bagett pirítva.
Kevés (csak amennyi épp ellepi) sós, vegetás vízben megfőzzük a megmosott, rózsáira szedett brokkolit. A főzési idő nagyon rövid, maximum 20 perc, de 10 perc után néhány rózsát kiveszünk és félre tesszük.
20 perc után turmix gépbe öntjük és összeturmixoljuk 2 dl főző tejszínnel. A turmixolás után még 10 percre visszatesszük a tűzre, hogy a tejszínnel együtt is felfőjjön, és már kész is.
Reszelt sajttal és pirítóssal a legfinomabb!
1 megjegyzés:
hmm majdnem ugyanígy készítem, de tejszínt nem nagyon használok, hanem helyette inkább kevesebb vízbe főzök, és tejet öntök hozzá :-)
Megjegyzés küldése