2009. augusztus 13., csütörtök

Szalagos fánk

A minap, az anyukámat látogattam meg, aki, a gyerekkoromat idéző ízekkel, szalagos fánkkal várt! Azonnal tudtam, hogy ennek a receptnek is itt a helye a blogban. Jöjjön hát az anyukám szalagos fánkja.


Hozzávalók:

1/2 liter tej
5 dkg élesztő
4 teáskanál cukor
5 tojás
1 kg liszt
1 kávéskanál só
1/2 deciliter olaj

Elkészítés:

1 deciliter tejet meglangyosítunk, beleteszünk 2 teáskanál cukrot, az élesztőt és 2 evőkanál lisztet. Összekeverjük és állni hagyjuk addig amíg az élesztő felfut.
A lisztet, a tojásokat, 1 kávéskanál sót, 2 teáskanál cukrot, az olajat és a maradék tejet keverőtálba tesszük és fakanállal addig keverjük, amíg sima, selymes masszát nem kapunk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük, utána még egyszer átkeverjük és újabb félórát kelni hagyjuk.
Lisztezett nyújtódeszkán másfél centiméter vastagra kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatunk belőle 6-7 cm átmérőjű köröket. A körök közepére a hüvelykujjunkkal pici lyukat vájunk, körülbelül 50 darab fánkra elegendő ez a mennyiség. A kiszaggatott fánkokat a deszkán még fél óráig kelesztjük, majd bő olajban mindkét oldalukat arany barnára sütjük.

Melegen meghintjük porcukorral és barack lekvárral tálaljuk!

2 megjegyzés:

rongyilla írta...

ha legközelebb megyek hozzádd, és viszek lekvárt, kapok ilyen fánkot? :-)

(én nem tudok ilyesmit, mármint zsiradékban sütött édességeket csinálni)

Maya írta...

Persze, hogy sütünk fánkot!