2009. augusztus 14., péntek

Pizza I.




A pizza tészta elkészítésekor alapvető kérdés, hogy vastag vagy vékony tésztával? Én a vastag tésztájú pizzát kedvelem jobban. Gergővel nagyon sok féle pizzatészta receptet kipróbáltunk, és nálunk ez a nyerő.


Hozzávalók:
a tésztához
60 dkg liszt
2 evőkanál olaj
3 dl langyos víz
5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor

a feltéthez:
paradicsomszósz, (lehet előre elkészített, nagyon sokféle kapható, de paradicsompüréből, bazsalikom, kakukkfű, oregáno, oliva olaj, reszelt hagyma hozzáadásával keverhetjük mi is)
reszelt sonka, kukorica, karikára vágott újhagyma, uborka, főtt tojás, gomba, bármi ami itthon van, és reszelt sajt, lehetőleg gouda vagy edami.

Elkészítés:
A langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a felfutott élesztővel a sóval, a 2 evőkanál olajjal összegyúrjuk. A gyúrás előtt az összekeveréshez és a konyhai robotgép dagasztó kanalát használom, így kevésbé lesz ragadós. Miután a tésztát összegyúrtuk, pihentetjük, kelesztjük, de csak egy fél órát, nem kell tovább. Fél centi vastag, kerek lapokat nyújtunk belőle, 4 pizzalapra lesz elegendő. Sütő lemezre, vagy pizzasütő tepsire (kerek az alján apró lyukakkal) rakjuk, megkenjük a paradicsomszósszal és ráhalmozzuk a feltétet, majd vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Közepes lángon 25 percig sütjük.

1 megjegyzés:

rongyilla írta...

biztosan fincsi lehet :-)
az én tésztám is majdnem így készült, csak nem volt benne cukor ;-)

ez is tuti finom ;-)