2009. augusztus 7., péntek

Muszaka




Előre bocsátom, hogy a görög konyha az egyik kedvencem, omlós, zaftos húsok és rengeteg zöldség. Érzem benne a távoli vidékek zamatát. Bazsalikom, oregánó, zsálya, kakukkfű, borsikafű és az elmaradhatatlan oliva olaj, olyan fantasztikus ízkavalkád, melyet nem szabad kihagyni az életéből senkinek.

Az első egytál étel hagyományos görög étel, amit megmutatok nektek, a Muszaka!

Hozzávalók:
Két közepes méretű, friss padlizsán, fontos, hogy kemény húsút válasszatok,
50-60 dkg vagyis 6-7 szem burgonya,
50 dkg paradicsom, ha lehet, koktélparadicsom,
50 dkg darált hús (lehet marha, de én jobban szeretem pulyka vagy csirke húsból,
oliva olaj,
vaj, tej és liszt a besamelmártás,
2 vöröshagyma és
a fűszerek: só, bors, rozmaring, kakukkfű, zsálya, bazsalikom.

Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, kocsányukat levágjuk, törzsüket 3-4 milliméter vastag karikákra szeljük és besózva állni hagyjuk.
Ezalatt a burgonyát megtisztíjuk, majd ugyanúgy felszeleteljük, mint a padlizsánt. Hőálló tálat egy evőkanál oliva olajjal kikenünk, ráterítjük a burgonyát, megsózzuk, borsozzuk és az apróra vágott rozmaring felével meghintjük. Ha nincs friss rozmaring, lehet őrölt is, de csak csínján bánjuk vele, nagyon intenzív az íze. Forró sütőben 35-40 percig sütjük.
Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, megfuttatjuk 2 evőkanál olajon és hozzáadjuk a darált húst. Ízesítjük sóval, borssal, a megmaradt rozmaringgal, zsályával kakukkfűvel és bazsalikommal. Kevergetve megpirítjuk, majd az elősütött burgonya tetejére halmozzuk.
A padlizsánokat kinyomkodjuk, vagy csak egyszerűen felitatjuk róla a levet egy papírtörlővel és oliva olajon mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük, csak hogy egy kis színt kapjanak.
A paradicsomokat forró vízzel leforrázzuk, hogy le tudjuk húzni a héját (ha a tetején ejtünk egy kereszt alakú bemetszést, könnyebben lehúzható). A paradicsomokat miután leforráztuk, és lehúztuk a héját cikkekre vágjuk és a darált hús tetejére terítjük.
Az egészet beborítjuk a padlizsán szeletekkel.
A besamelmártáshoz 5 dkg vajat olvasztunk, 2-3 evőkanál liszttel és 3 dl tejjel besűrítjük. Addig kevergessük, amíg csomómentes és sűrű nem lesz.
A besamelt a padlizsánok tetejére öntjük és visszatesszük a sütőbe még 30-40 percre.
A sütés során az ízek összeérnek, a mártás kicsit megbarnul és a burgonya finom puha lesz.







2 megjegyzés:

rongyilla írta...

ez a muszaka nagyon finom :-)

Maya írta...

Igen, Ari köszönöm, te már kóstoltad :-)