2009. augusztus 9., vasárnap

Csokis muffin


Először is a muffin készítés néhány alapszabálya. A száraz (liszt, sütőpor, kakaópor, stb) és a nedves (tojás, tej, margarin) alkotóelemeket külön keverjük össze (kivéve a porcukor, mivel abból ide is oda is teszünk), és a végén egyesítjük!
Fontos a mérőedény, a muffin receptekben a hozzávalók sok esetben bögre (cup) mértékegységben vannak megadva. Mekkora egy bögre? Én ezt a mérőedényt használom:

Tökéletesen alkalmas a mérésre bögrében (cup) milliliterben sőt grammban is.
Fontos még a jó sütőforma. Én a szilikon sütőformára szavaztam. Könnyen kivehető a megsült sütemény, nem ragad, nem kell papírt használni és könnyen tisztán tartható.

A megadott mennyiségből 18 db muffint készíthetünk 1 óra alatt.

Hozzávalók:
25 dkg margarin
2 db tojás
2 bögre tej
1/2 bögre porcukor

2 bögre liszt
2 bögre (20dkg) darált dió
2 evőkanál holland kakaópor
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
15-20 dkg ét tortabevonó

Elkészítés:
A két tojás robotgéppel felverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a margarint és simára keverjük (a margarint keverés előtt megolvasztjuk mikróban, csak annyira, hogy lágy legyen). Hozzáadjuk a tejet is és tovább keverjük.
Külön összevegyítjük a lisztet (egy csipet sóval) a sütőporral, a vaníliás cukorral, a kakaóporral és a darált dióval. (A sütőport mindig gondosan el kell keverni a liszttel)
A margarinos, tejes masszához fokozatosan adagolva adjuk hozzá a száraz összetevőket. Folyamatos keverés közben sima, kicsit folyékony masszát kapunk.
A masszát belekanalazzuk a muffin formába, a tetejét megszórjuk durvára vágott ét csoki darabokkal, és előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

1 megjegyzés:

rongyilla írta...

tapasztalatból mondom, hogy ez így finom :-)