2009. október 2., péntek

Ricottás zsömle






A ricotta friss sajt, amit felmelegített tejsavóból nyernek, hagyományosan tehéntejből készül, de ritkán juhtej savójából is készítik. Dél-Olaszországban kedvelt előétel a kemencében sütött változata. Nagyon egészséges, mivel nem zsíros. Én most egy ricottával készült könnyű reggeli péksüteményt készítettem.




Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt,
  • 1 evőkanál sütőpor,
  • 1 kiskanál só, bors,
  • 25 dkg ricotta, 
  • 1 tojás,
  • zöldfűszerek (petrezselyem, kakukkfű,rozmaring,bazsalikom, majoranna, menta)
  • 2 dl tej,
  • szezámmag.
Elkészítés: A lisztet a sütőporral sóval, borssal összekeverjük. Másik tálban kikeverjük a ricottát, a tojással és a mozsárban összezúzott zöldfüszerekkel. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel,  közben annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk, ami nem ragad. Henger formára nyújtjuk, cipókat formálunk belőle. Kikent tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük tejjel és megszórjuk szezámmaggal. 20-25 percig sütjük, akkor jó, ha kong amikor az alját megütögetjük.





Mi sült mics hússal ettük.

1 megjegyzés:

rongyilla írta...

a híres ricottás zsömle :-)

biztos fincsi