A ricotta friss sajt, amit felmelegített tejsavóból nyernek, hagyományosan tehéntejből készül, de ritkán juhtej savójából is készítik. Dél-Olaszországban kedvelt előétel a kemencében sütött változata. Nagyon egészséges, mivel nem zsíros. Én most egy ricottával készült könnyű reggeli péksüteményt készítettem.
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt,
- 1 evőkanál sütőpor,
- 1 kiskanál só, bors,
- 25 dkg ricotta,
- 1 tojás,
- zöldfűszerek (petrezselyem, kakukkfű,rozmaring,bazsalikom, majoranna, menta)
- 2 dl tej,
- szezámmag.
Elkészítés: A lisztet a sütőporral sóval, borssal összekeverjük. Másik tálban kikeverjük a ricottát, a tojással és a mozsárban összezúzott zöldfüszerekkel. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel, közben annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk, ami nem ragad. Henger formára nyújtjuk, cipókat formálunk belőle. Kikent tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük tejjel és megszórjuk szezámmaggal. 20-25 percig sütjük, akkor jó, ha kong amikor az alját megütögetjük.
Mi sült mics hússal ettük.
1 megjegyzés:
a híres ricottás zsömle :-)
biztos fincsi
Megjegyzés küldése