2012. október 16., kedd

október 16. a kenyér világnapja

A kenyér világnapjára az aktuális kedvenc.

KF kenyér, köszönet érte Szoó Juditnak.

Ahogy én készítem, egyenlőre felesben.

Hozzávalók:

400 gramm KF kenyér liszt vagy kelt tészta liszt (ha nincs itthon, akkor zabpehely liszt, vagy tk tönköly liszt, vagy rozs liszt, vagy ezek keveréke)
200 gramm búzaliszt
3,5 gramm friss élesztő
1,5 dl tej
3 dl víz
2 evőkanál oliva olaj
1 teáskanál cukor (nem xilit, hogy felfusson az élesztő)
2 teáskanál só.

A meleg tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt.
A lisztet elkeverem a sóval,hozzáteszem az élesztőt és a vizet. Kelesztőtálban belülről kifelé haladva elkeverem, összegyúrom és jól átdagasztom. Ruganyos, jól formázható tésztát kell kapnom. Ha összeállt, a két evőkanál oliva olajjal még átdagasztom.
Kelesztő tálban duplájára kelesztem, kb egy, másfél óra. Mégegyszer átdagasztom, és veknit formálok belőle.
Cseréptálba sütőpapírt teszek, erre helyezem a veknit, még 20 percig kelesztem. Éles késsel bevágom 3-4 helyen a vekni tetejét.
A fedő belsejére és a veknire is vizet spriccelek és 45 percig fedő alatt, és még 20 percig fedő nélkül aranybarnára sütöm.
Rácson hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: