2012. október 28., vasárnap

Kínai,magyar felirattal :)


Sült rizstészta csirkével.Kínai ízvilág itthoni alapanyagokból.

Hozzávalók:

balzsamecet vagy borecet (2-3 teáskanál)
szójaszósz (4-5 teáskanál)
olaj (én szőlőmag olajat használtam, de oliva is jó)
cukor (1 kávéskanálnyi)
mogyoró ( egy maréknyi, sótlan)
gyömbérpor (1 teáskanálnyi)
fokhagyma (lehet por vagy szárított, őrölt is, nekem nem volt friss itthon)
só,bors
koriander, friss (elhagyható)

1 vöröshagyma
fél póréhagyma
1 sárgarápa
1 pritamin paprika (piros)
maréknyi édes káposzta
bambuszrügy (most nem volt itthon, de legközelebbre beszerzem:)

1 kisebb csirkemell
1/2 csomag kínai rizstészta (250-300 gramm)

Készülj arra, hogy többször kell a wok-ot használnod, külön külön kell a fázisokat elkészítened és a végén összerakni fokozatosan.
Időigényes, de egyszerű és megéri :)

A csirkemellet megmossuk, apró kockákra vágjuk és bepácoljuk. A pácléhez összekeverünk 2-3 teáskanál szójaszósz, 2 teáskanál balzsamecet vagy borecet és egy kávéskanálnyi cukorral és beleforgatjuk a kockákra vágott húst és egy órára hűtőbe tesszük.

A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A hagymát hosszú csíkokra vágjuk, a pórét karikákra, a sárgarépát először karikák majd csíkokra, a pritamin paprikát és a káposztát apró csíkokra vágjuk. 

A rizstésztát nem kell főzni, a vizet felforraljuk, sózzuk, ha felforrt elzárjuk alatta a gázt és 8 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. 
Wokban kevés olajat forrósítunk, ha friss fokhagymánk van vágjuk apróra vagy fokhagyma nyomón nyomjuk át és pirítsuk meg ha szárított fokhagymánk van, őröljünk egy keveset az olajba és megpiritsuk meg rajta a tésztát. Villával húzogassuk szét, hogy megpiruljon mindenütt. Tegyük félre a tésztát.

Közben a páclében pároljuk meg a kockákra vágott húst.

Ismét forrósítsunk olajat a wokban és először a mogyorót, majd a hagymát és a többi zöldséget hozzáadva, a végére hagyva a káposztát pirítsuk/pároljuk meg az apróra vágott zöldségeket. Ropogósnak kell maradniuk, ezért ne sokáig pároljuk, csak kb. 10 percig. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg gyömbérporral és friss korianderrel.
Adjuk hozzá a csirkemell kockákat, meg pár percig süssük át, a legvégén adjuk hozzá a tésztát. Locsoljuk meg még 1-2 teáskanál szójaszósszal, hogy szép barnás árnyalatot kapjon, és egy-két percig még forgassuk át a wokban.

Melegen tálaljuk. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: