2011. augusztus 2., kedd

Tönköly zsömle és magvas lepény


A szénhidrát diéta jó kiegészítője az élesztő nélküli, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér. Sok sok sikertelen/ kevésbé sikeres kísérlet után most egy ehető változatot sikerült összehoznom :)

Hozzávalók:

750 gramm teljeskiőrlésű liszt
nekem így áll össze 500 gramm teljes kiőrlésű tönköly liszt
                                100 gramm zabpehely liszt
                                100 gramm zabkorpa
                                50   gramm lenmag liszt

6 kanál olívaolaj
4 dl langyos víz
1 teáskanál nyírfacukor/xilit
2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna

magvak: lenmag, napraforgó, tökmag, szezámmag 

A hozzávalókat beletehetjük kenyérsütőgépbe is, de én jobban szeretem kézzel összegyúrni. 
A lisztkeverékbe beleszórom és elkeverem a szódabikarbónát, a cukrot és a sót, a közepébe mélyedést készítek, ide csorgatom az olívaolajat és a vizet.
Az egészet jól összegyúrom. Nagyon könnyen összeáll és könnyen kezelhető a tészta, nem igényel utólag lisztezést.
Csak az illúzió kedvéért pihentetem sütés előtt fél órát :) Nem fog megkelni, a szódabikarbónától csak minimálisan fog megemelkedni.

8 egyenlő részre osztom, négyből zsömlét formázok, négyet pedig ellapítok, kis kerek lepényekké. Vízzel kenem meg a tetejét és magvakat szórok rá. A magvakat bele kell nyomkodni a tésztába, egyébként leesnek sütés után.

Nagyon lassú tűzön, 35 percig sütöm.

Kihűlés után hűtőben kell tartani, mivel nincs benne tartósító, hamar romlik.


A háttérben lévő zöldséges vegyes tál a diéta legjobb része :)

 Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések: