2009. december 5., szombat

Tiramisu






A tiramisu olasz, krémes édesség a 17. században született. Történelmileg bizonyított tény, hogy Cosimo de Medici, Toszkána Granduca-ja egy alkalommal Siena-ban járt és az ottani cukrász illő módon szeretett volna kedveskedni neki, ezért kiötlött egy édességet - tudva, hogy Cosimo nagy rajongója az édességeknek. Leginkább arra törekedett, hogy a desszert ne csak eltelítse, hanem energiával is megtöltse fogyasztóját, így került bele az erős kávé.

Fő alapanyaga a mascarpone, a híres olasz tejszínes krémsajt. Anyaga vajszerűen sima, íze enyhén diószerű.




Hozzávalók (nagy adaghoz)

  • 4*250 gramm mascarpone sajt
  • 5 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg ét csokoládé
  • 25-30 darab babapiskóta
  • 1,5 dl fekete kávé
Elkészítés: Fekete kávét főzünk, amit hagyunk kihűlni. Közben megreszeljük a csokoládét. Egy tálban simára keverjük a mascarponét, majd összekeverjük a porcukorral a 3 evőkanál kávéval és a reszelt csokoládé kétharmadával. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a mascarponéhoz keverjük.
Mély üveg tálba lefektetünk egy sor babapiskótát, meglocsoljuk kávéval és rásimítjuk a mascarpone krémet. Felváltva rétegezzük a tálba a babapiskótát és a krémet.



Az utolsó réteg krém legyen, amit beborítunk a megmaradt reszelt csokoládéval. Díszíthetjük csokifigurával, tejszínhabbal. Egy napra hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.




Nincsenek megjegyzések: