2013. január 10., csütörtök

Pizza II. avagy az aktuális igazi


Az aktuális kedvenc,vastagtésztájú és puha.

A receptet most a tészta miatt írom le, a feltét lehet változó, paradicsomos, sajtos, sonkás, szalámis, friss bazsalikomos. Nekem a pestós a kedvencem :) 

Hozzávalók a tésztához:

2 dl langyos tej,
2  teáskanál cukor,
2,5 dkg friss élesztő,
1 teáskanál só,
1 dl olaj (olivával finomabb)
1 tojás,
1dl natur joghurt,
600 gramm liszt.

Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet, elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, beleöntjük az élesztőt, az olajat és a joghurtot. Középről kiindulva, körkörös mozdulatokkal kevergetve, majd gyúrva összeállítjuk a tésztát. Ruganyosnak kell lennie.
Letakarva egy-másfél óra alatt duplájára kelesztjük. Mégegyszer átgyútjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. 10-15 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk. Kisebb, de vastagabb pizzáink lesznek. Még 10-15 percig a tepsiben kelhetnek, közben rátesszük a feltétet.

A feltét:

A sűrített paradicsomot (én dobozos arany fácánt használok, azt hígítani kell 1-2 evőkanál vízzel) elkeverjük friss vagy szárított zöldfűszerekkel, bazsalikommal, kakukkfűvel, majorannával és oreganoval. Külön sózni már nem kell.
Ha paradicsomszósz helyett pestoval kenem meg az alapokat, akkor már nem teszek bele fűszereket. Apró csíkokra vágott vagy reszelt sonkával, szalámi karikákkal, paradicsom kockákkal, apró csíkokra vágott paprikával és sok-sok sajttal megszórom.
Ha van itthon parmezán, akkor azt a paradicsomos vagy pesztós alap tetejére a feltét alá szórom.

15 perc alatt kisülnek a pizzák, jó étvágyat.




1 megjegyzés: