A tiramisu olasz, krémes édesség a 17. században született. Történelmileg bizonyított tény, hogy Cosimo de Medici, Toszkána Granduca-ja egy alkalommal Siena-ban járt és az ottani cukrász illő módon szeretett volna kedveskedni neki, ezért kiötlött egy édességet - tudva, hogy Cosimo nagy rajongója az édességeknek. Leginkább arra törekedett, hogy a desszert ne csak eltelítse, hanem energiával is megtöltse fogyasztóját, így került bele az erős kávé.
Fő alapanyaga a mascarpone, a híres olasz tejszínes krémsajt. Anyaga vajszerűen sima, íze enyhén diószerű.
Hozzávalók (nagy adaghoz)
- 4*250 gramm mascarpone sajt
- 5 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg ét csokoládé
- 25-30 darab babapiskóta
- 1,5 dl fekete kávé
Elkészítés: Fekete kávét főzünk, amit hagyunk kihűlni. Közben megreszeljük a csokoládét. Egy tálban simára keverjük a mascarponét, majd összekeverjük a porcukorral a 3 evőkanál kávéval és a reszelt csokoládé kétharmadával. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a mascarponéhoz keverjük.
Mély üveg tálba lefektetünk egy sor babapiskótát, meglocsoljuk kávéval és rásimítjuk a mascarpone krémet. Felváltva rétegezzük a tálba a babapiskótát és a krémet.
Az utolsó réteg krém legyen, amit beborítunk a megmaradt reszelt csokoládéval. Díszíthetjük csokifigurával, tejszínhabbal. Egy napra hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése