2014. június 29., vasárnap

Vörös tonhal sonkában sütve és szezámos bundában, grillezett zöldségekkel


A vörös tonhalat kétféle módon készítettem el ma, grillezett zöldség körettel.



A körethez a hagymát, cukkínit, paradicsomot, paprikát, gombát,húsosszalonnát karikára/kockákra vágtam és nyársakra húztam. A végét sárgabarackkal zártam le. Sóztam, borsoztam és sütözacskóban 45 percig pároltam, kibontva még 15 pecig pirítottam.

 4 szelet vörös tonhalat sóztam, borsoztam és állni hagytam.
Két szelet vörös tonhalat feldaraboltam körülbelül 2*4 cm-es kockákra, sóztam borsoztam. Egyenként beletekertem egy-egy szelet levegőn érlelt hajszálvékony sonkaszeletbe.
 A sonkával bebetekert szeleteket egy vastag falú serpenyőben minimális zsíradékon minden oldalukon pirosra sütöttem.
 Az egész szeleteket még pirospaprikával is megszórtam és szezámpehelybe forgatva bő zsíradékon kisütöttem.

Köretként a grillezett zöldségeket tálaltam.


2014. június 28., szombat

Májkrémes zsömle


A maglisztes kenyerek, zsömlék ízével nem tudtam megbarátkozni. Nem gyakran kísérletezem már, ez a zsömle is "csak" a májkrém miatt készült :)

A májkrém hozzávalói:
4-5 darab nagyobb főtt csirkemáj,
50 gramm olvasztott kókuszzsír,
1 teáskanál mustár,
só.

A hozzávalókat botmixerrel pépesítettem.

A zsömle hozzávalói:
100 gramm darált mandula,
1 evőkanál tápióka liszt (elhagyható),
20 gramm kókuszliszt,
20 gramm lenmagliszt,
20 gramm utifű maghéj,
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
3 tojás,
100 gramm víz,
1 evőkanál citromlé.

A liszteket összekevertem, az utifű maghéj kivételével és megsóztam.
A tojásokat habosra kevertem, hozzátettem a vizet és az utifű maghéjat. 10 percig állni hagytam, majd a liszt tetején a szódabikarbónát megfuttattam a citromlével és összekevertem a tojásos masszával.

Vizes kézzel 4 kerekded zsömlét formáztam, a tetjét szezámmaggal megszórtam és 30 perc alatt kisütöttem.


Májkrémmel megkenve, salátalevéllel díszítve pompás uzsonna :)