2014. február 23., vasárnap

Boci szelet


Eljött az ideje, hogy kipróbáljam a totut (tojásfehérjéből készült túró).
A saját kezűleg gyártott totuhoz még nem volt merszem, ez még "boltiból" van.
Most nézem, hogy én pont fordított sorrendben raktam a kakaós és a  totus masszát a tepsibe :) na majd legközelebb...

Hozzávalók a kakaós tésztához:

200 gramm mandulaliszt,
2 evőkanál holland cukormentes kakaó,
3 evőkanál eritrit,
6 tojás,
vanília,
késhegynyi szódabikarbóna megfuttatva pici citromlével.

Hozzávalók a fehér krémhez:

200 gramm totu,
150 ml kókusztejszín,
1 evőkanál eritrit,
citrom reszelt héja,
vanília.

A kakaós tésztához a 6 tojást simára kevertem az eritrittel, a vanília porral és a kakaóporral. Hozzáadtam a mandulalisztet, és a citromlével megfuttatott szódabikarbónát.
A totut botmixerrel simára kevertem a kókusztejszínnel az eritrittel és a vaníliával.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a kakaós masszát és belekanalaztam a totus krémet. Legközelebb fordítva fogom. Először a totus masszát kanalazom bele és ráöntöm a kakaós masszát.

35 perc alatt sült meg.



Tükörtojás avokádóban sütve


Reggeli ötlet, hétvégére.

1 avokádó, 2 tojás, 25 perc sütési idő, só és póréhagyma.
Az avokádót megmostam, hosszában késsel körbevágtam. Megtekertem, így szépen kettéválik, és az egyik felében marad a mag, amit így könnyen ki lehet venni.
Picit kiszedtem a húsából,hogy beleférjen a tojás. 25 percre sütőbe tettem.

A látvány csodás, az íz selymes, különleges.


Ötlet: fitsugar

2014. február 16., vasárnap

Kakukkfüves hagymaleves



A francia hagymaleves mintájára készült, bagett helyett lenmag bucival.

Hozzávalók:

3-4 nagy fej vöröshagyma,
1 liter húsleveslé,
2 nagy kanál zsír (kókusz, sertés, kacsa,liba)
1 kanál gesztenyeliszt,
só,bors, szerecsendió reszelve és 3-4 szál friss kakukkfű.

A vöröshagymákat megtisztítottam a külső héjától és nagyon vékony szeletekre vágtam. A levesfőző lábasomban felolvasztottam két kanál sertészsírt és rádobtam az összevágott hagymát. 10 percig fedő alatt pároltam, majd még 20 percig fedő nélkül pirítottam. Többször meg kell keverni, és időt szánni rá, hogy a hagyma szinte karamelizálódjon. Egy evőkanál gesztenyeliszttel is átpirítottam és felöntöttem a húsleves levével. Sóztam, borsoztam, reszeltem bele szerecsendiót és beletettem a kakukkfüvet.

Mérsékelt lángon még 45 percig hagytam, hogy főnni.


Kemény, holland goudával és lenmag bucival tálaltam.

(A sajt kompromisszum a paleoban, a hosszú érlelésű parmezán jellegűek kisebb mennyiségben elfogadottak.)

2014. február 10., hétfő

Energiaszelet


Sütés nélküli energiaszelet, gyors és finom.

Hozzávalók:

7 evőkanál darált dió,
100 gramm mazsola,
5-6 szem aszaltszilva,
4-5 puha füge,
1 nagy kanál olvasztott kókuszzsír,
ízesíthetjük kakaóporral, rumaromával is.

A hozzávalókat késes aprítóban összedolgoztam, szilikon forma aljára simítottam és 1 órára hűtőbe tettem. Felszeleteltem és szeletenként folpackba csomagoltam. Ebből a mennyiségből 8 szelet lett.

2014. február 9., vasárnap

Kínai kel saláta




Csirkét sütöttem, igazi paleosat, nem ám bolti táposat :D és göngyölt májat, salátát szerettem volna hozzá,majonézeset :D
Hogyan oldja meg a paleos, ha majonézeset szeretne? Majonézt gyárt paleosat. 
Nekem erre ma nem volt időm, így kókusztejszínt kevertem olivával, mustárral és borecettel, ezt tettem a kínai kelre és a lilahagymára.

Hozzávalók:

1 kisebb fel lilahagyma,
1 fél fej kínai kel (a levelek felső részét használtam, a többi részéből főzelék lesz)
2 evőkanál oliva olaj,
1 evőkanál borecet, (nekem vörös volt itthon)
1 kávéskanál mustár,
5 evőkanál kókusztejszín,
só. 



A hagymát felkockáztam és besóztam, a kínai kelt apróra vágtam. A kókusztejszínt kikevertem az olivával, a borecettel és a mustárral. Az egészet összekevertem és hűtőbe tettem egy órára.

A kínai kel háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a fejes káposzta. Sok C-vitamint, ásványi só és karotin is van benne. Fehérjéje könnyen emészthető. Íze a fejeskáposztáére emlékeztet, de gyengébb, kevésbé karakteres.
(wikipédia)

 

2014. február 2., vasárnap

Tepertőkrém és lenmag buci



Egy kedves paleos ismerősöm, Péter inspirált az elkészítésére, no és a hűtőben lévő tepertő maradék.
Az eredeti receptben mustár is szerepelt ízesítésként, én kihagytam, aki szereti bátran tehet hozzá.

Hozzávalók:

250 gramm tepertő (töpörtyű, ki hogy ismeri :)
2 fej lilahagyma,
3 főtt tojás,
2 evőkanál zsír,
ízesítéshez só, bors, kurkuma (mustár)

A hozzávalókat késes aprítóban krémesre daráltam. A zsírt felolvasztottam hozzáadás előtt, így könnyebben a sima krémes állagot elérni. A képen lévő mennyiség a krém egyharmada. Tesztelem, hogy hűtőben meddig áll el.


Én paprikára kenve,


a párom lenmagbucira kenve ette reggelire.


Én már nem igénylem a kenyérféléket, de időnként a páromnak még készítek maglisztekből bucikat. Ma reggel ez az egy darab készült.

2 tojást elkevertem 1 evőkanál útifű maghéjjal, 3 evőkanál lenmagliszttel, 1 evőkanál gesztenyeliszttel és 1 evőkanál lenmagpehellyel. Adtam hozzá késhegynyi szódabikarbónát pici citromlével felfuttatva. Sóval ízesítettem, bucit formáztam belőle, a tetejét bevagdostam és 20 perc alatt megsütöttem.




2014. február 1., szombat

Kakukkfüves barna csiperke krémleves


Méltatlanul elhanyagoltam mostanában a leveseket, ezért ma ebédre barna csiperkéből készítettem krémlevest.

Hozzávalók:

2 kisebb fej vöröshagyma,
250 gramm barna csiperkegomba,
1 kisebb sárgarépa,
1 kisebb fehérrépa,
4-5 szál friss kakukkfű,
2-3 babérlevél,
só és bors
egy kanál zsír (kókusz, sertés, liba)

A zsírban megdinszteltem az apróra vágott hagymát, hozzátettem a megtisztított szeletekre vágott gombát, a kockákra vágott sárga és fehérrépát. Néhányszor átforgattam, majd felöntöttem egy liter vízzel. Sóztam, borsoztam, rádobtam a kakukkfüvet a babérlevelet és fél óra alatt puhára főztem.
Kicsit hűlni hagytam, kivettem a kakukkfű szárakat, a kis levelek már lefőttek róla és a babérlevelet.
2-3 evőkanálnyit félretettem a gomba, és a répák keverékéből levesbetétnek, a többit botmixerrel simára kevertem.

A sűrítéshez csak a zöldségeket használtam, tehát saját magával sűrítettem a levest.

Még nem mondtam, de ez is paleo :)