2014. január 26., vasárnap

Paleo köretek


A paleo előtt is szerettük a párolt zöldségeket. A köreteink mégis sokszor a rizs-tészta-krumpli valamelyikéből került ki. Az életmódváltás új ízeket hozott az életünkbe. Összegyűjtöttem néhányat a kedvencekből.

Valamennyi wokban készült, de egy nagyobb, lefedhető serpenyőben is elkészíthetőek maximum 30 perc alatt.


Bazsalikomos karfiolrizs, pörköltekhez, halakhoz.

A karfiolt aprítógépben rizsszem nagyságúra aprítom, egy kanálnyi kókusz vagy libazsíron megpirítom, sózom, apróra tépkedett bazsalikom levelet szórok rá és pici (tényleg csak két kanálnyi vízzel fedő alatt puhára párolom.


Julienre vágott párolt zeller, karalábé fehér és sárgarépa, sültekhez.

Gyufaszál vastagságúra aprítom a zöldségeket és kókusz vagy libazsíron pici vízzel, fedő alatt puhára párolom. Több zsíradékkal, víz nélkül ropogós lesz. Sózom, borsozom.


Petrezselymes édesburgonya, sültekhez.

Egy kanálnyi kókusz vagy libazsíron a kockákra vágott édesburgonyát először átsütöm, majd fedő alatt puhára párolom. Sózom, borsozom.



Cukkíni, pörköltekhez, sültekhez.

Kanálnyi kókuszzsíron, átforgatom a kockákra vágott cukkíni darabokat, csak annyi ideig, míg puhulni nem kezd. Sózom, borsozom.



Gomba kakukkfűvel, pörkölthöz vagy párolt húsokhoz.

A gombát vékony szeletekre vágom,apróra vágott hagymával együtt kókuszzsíron átforgatom, sózom, borsozom, néhány kakukkfű ágacskát dobok rá. Vizet aláöntve puhára párolom. A kakukkfű fás szárát tálalás előtt kidobom.


Roppanós káposzta, répa és hagyma, sültekhez, vagy csak pirított húsos szalonna kockákkal összekeverve.

A vékony csíkokra vágott zöldségeket kókuszzsíron megpirítjuk, csak néhány percig, hogy roppanós maradjon. 


Ha pedig semmi ötletem nincs, jöhet a saláta levél, érett paradicsom, lilahagyma, paprika, uborka a kenyér helyett :) 
A kép még a nyáron készült, idény zöldségekből.

2014. január 21., kedd

Csirke garam masala-val


 A garam masala, indiai fűszerkeverék, az igazi indiai szakács maga készíti és nem is szívesen árulja el az összetevőket. Én elárulom az enyémet :) koriander, római kömény, szegfűbors, szerecsendió, kardamom, babér, ánizs, bors és szegfűszeg finomra őrölve. Nagyon egzotikus ízvilág, csak ritkán használom, de ma kedvet kaptam hozzá.

Egy csirkemellet és húsos szalonnát apró darabokra vágtam és egy kanál zsírral a wokba tettem pirulni. Fűszereztem sóval, borssal, garam masala-val, kurkumával és néhány curry levéllel.
Nem tettem vizet a pároláshoz, viszont a darabokra vágott cukkínit, kápiapaprikát és néhány összedarabolt kelbimbót rászórtam a húsra. Annyi idő alatt a csirke mell is elkészült, mint a zöldségek.

Lefedtem, 15-20 percig pároltam, közben többször átforgattam.



Különleges keleties egytálétel.

Jó étvágyat!

Diós-kókuszos süti


Adott egy recept, a csatolt kép csodás, nyálelválasztás beindul (az fb csoport mindig jó inspirációt ad). Mi van itthon? Alap dolog, mandulaliszt, az nincs, darált mandula, az sincs, akkor kreáljunk abból ami van.
Az alaprecept, a paleo rizskoch receptje volt, ha most az én sütimre nézek, hmmm, köze sincs hozzá :)

A diós-kókuszos mazsolás sütihez a hozzávalók:

150 gramm darált dió,
50 gramm kókuszreszelék,
100 gramm mazsola,
6 tojás,
2 alma,
2 evőkanál nyírfacukor,
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír,
ízesítéshez őrölt vanília.



Vizet forralunk, 150 mililitert, amivel leöntjük a kókuszreszeléket. Hozzákeverjük a darált diót, a  mazsolát és félre tesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a nyírfacukorral, a vaníliával és az olvasztott kókuszzsírral. Belereszeljük a két meghámozott, kimagozott almát. A tojásfehérjéket külön, kemény habbá verjük. A tojásos és maglisztes masszát összekeverjük, óvatosan hozzátesszük a tojásfehérje habot.
Én szilikonos tortaformába öntöttem és 40 perc alatt kisütöttem.

Házi cukormentes szilvalekvárral és xilites baracklekvárral is finom.

Jó étvágyat!
 
 


2014. január 12., vasárnap

Rozmaringos marha felsál bazsalikomos karfiolrizzsel (paleo)


Marhafelsál, sóval, borssal fűszerezve, szalonnával és rozmaring ággal a tetején sütve. 

Cseréptálba tettem a befűszerezett, beirdalt marhahúst, alá két evőkanálnyi kókuszzsírt és fél deciliter vizet öntöttem. Szalonnával és friss rozmaringággal a tetején, lefedve sütöttem két órán át a sütőben. Közben többször locsolgattam a saját levével, hogy ne száradjon ki a hús.


Köretnek bazsalikomos karfiolrizst készítettem.

Egy fej karfiolt rózsáira szedtem, megmostam és késes aprítóban rizsszem méretűre daráltam. Sokkal egyszerűbb mint kézzel, késsel apróra darabolni és minden alkatrész felhasználható, a törzse is.
Wokban egy kanálnyi kókuszzsíron megpirítottam, sóztam és bazsalikom levelet daraboltam rá, két-három evőkanálnyi vízzel 10 perc alatt puhára pároltam.

Sütőtökkrém


Tegnap sütőtököt sütöttem. Nem volt finom, nem volt édes.

Ma reggel leszedtem a héját, és összeturmixoltam egy deciliter mogyorótejjel, fél deciliter cocomas-al és egy evőkanál nyírfacukorral.

Így finom :D, a tetején reszelt étcsoki van.

2014. január 5., vasárnap

Gránátalmás pite (paleo)


Gyümölcsös pitét bármilyen gyümölccsel készíthetünk. Nézzük mi van itthon, így a tél derekán.

Alma, banán, szilva és gránátalma, amiből gondosan ki püföltem a magokat :)


A tortaforma aljára terítjük az összevágott gyümölcsöket. A szilikon formát még kikenni sem kell. 

 Hozzávalók a pitéhez:

4 tojás,
200 gramm mandulaliszt vagy darált mandula,
60 gramm olvasztott kókuszzsír,
80 ml mogyoró vagy mandulatej,
2 evőkanál nyírfacukor,
csipetnyi őrölt vanília,
csipetnyi őrölt kardamom,
teáskanálnyi szódabikarbóna, pici citromlével felfuttatva.

A tojásokat a nyírfacukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt, a mogyoró vagy mandula tejet, a vaníliát és a kardamomot. Hozzákeverjük a darált mandulát és a szódabikarbónát,pici citromlével megfuttatva. 
A masszát a gyümölcsökre öntjük és 40 percig, szilárdulásig sütjük.


Jó étvágyat!




2014. január 4., szombat

Csokoládéfelfújt (paleo)


Ebéd után.

T: Mucika, menjél már, kérdezd meg anyát, nincs valami rágcsálni való?
(Mucika a kisebbik kutyánk :)

Én: nincs, süssek valami sütit?

T: ááááá, nem (csalódott sóhaj).

Ezen a ponton eszembe jutott, hogy tegnap láttam egy rövid idő alatt elkészíthető csokoládéfelfújtat a gluténmentesen-egészségesen oldalon.

20 perc alatt elkészült, a belül folyékony csokis, nagyon finom desszert.

Hozzávalók:

4 tojás,
70 gramm étcsoki (nekem 75%-os volt itthon),
60 gramm kókuszzsír,
1 evőkanál cukrozatlan kakaó,
2 evőkanál nyírfacukor,
1 evőkanál kókuszliszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna felfuttatva pici citromlével.

Mielőtt hozzákezdtem, bekapcsoltam a sütőt. A rövid sütési idő miatt fontos, hogy meleg legyen.

A csokit, a kókuszzsírt, a kakaóport és a nyírfacukrot fém tálkába tettem. Gőz fölött kevergetve felolvasztottam.
A 4 tojást robotgéppel simára kevertem, hozzáadtam a kókuszlisztet és a szódabikarbónát a citromlével. A csokis masszával együtt simára kevertem.

Négy felfújt formát kikentem kókuszzsírral, szórtam bele nyírfacukrot és elosztottam a csokikrémet.

Forró sütőbe tettem. Nekem a 7 perc kevésnek tűnt, ezért 10 percig hagytam, akkorra szépen felemelkedett a felfújt.

Még forrón megettük :))



2014. január 2., csütörtök

Csokis muffin (paleo)


Amikor csak úgy ennél egy kis csokisat, amikor nincs otthon semmi különleges, olyankor csodát tesz néhány muffin.

Hozzávalók:

200 gramm őrölt mandula,
100 gramm kókuszreszelék (apróra őrölve),
100 gramm kókuszzsír (olvasztva),
200 ml kókusztejszín (cocomas),
100 gramm étcsokoládé (minimum 70% kakaótartalmú),
150 ml víz,
4 tojás,
2 evőkanál cukrozatlan kakaó,
1 csipet kardamom és vanília őrlemény,
6 csapott evőkanál nyírfacukor,
1 kávéskanál szódabikarbóna, pici citromlé a futtatáshoz.

A tojásokat a nyírfacukorral simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt, a cocomast és a vizet. Hozzátesszük a kakaót, a kardamomot és a vaníliát.
A mandulát és a kókuszt külön tálban összekeverjük, rászórjuk a szódabikarbónát, amire rácsorgatjuk a citromlevet, épp csak, hogy felfusson. A tojásos masszához adagoljuk és simára keverjük robotgéppel.
A csokit kis kockákra vágjuk és beleforgatjuk a muffin masszába.

Muffin sütőformába töltjük és 30 perc alatt készre sütjük.

Ebből a mennyiségből 18 muffin lesz.

Jó étvágyat!

Ui: Én citromkrémmel ettem :)