2013. szeptember 15., vasárnap

Paleos tapasztalataim II.

Pozitív változások: a parlagfű allergiám eltűnt, jó sőt sokkal jobb a közérzetem, nem szorít a mellkasom, alig alig jönnek ki a kiütéseim és -14 kiló :)

Azt hiszem elmondhatom, nagyon jók a tapasztalataim. Féltem az augusztus közepén virágzó parlagfű hatásától. Az elmúlt években augusztus 20- szeptember közepéig, tehát mostanáig az allergia gyógyszer szedése mellett is erős tüneteim voltak. Most néhányszor éreztem azt az ismerős bizsergő érzést az orromban, de ennyi. Néhány hapci és kész. Most még a keresztallergiás dinnyét, paradicsomot sem kerültem. (én a paprikát,paradicsomot, padlizsánt nem iktattam ki, mivel nem okoz gondot). Elfelejtettem orrcseppet, szemcseppet vásárolni, de nem is kellett. Nagy boldogság ez nekem :)

Az étkezéseimben a reggeli gyümölcs még mindig megmaradt az ebéd bőséges, hús és zöldségek, a vacsora inkább nasi, magvak, tepertő almával, vagy valamilyen ebéd maradék.
Ami még nagyon megkönnyíti, hogy ezt az életmódot éljem, hogy a párom is csatlakozott hozzám :)
5 hónap után megkérdezte, mit is eszek én most? 
Nem untam meg a zöldségeket, igyekszem nem agyon bonyolítani az étkezéseinket.  Kevesebb sütit sütök és igyekszem minimálisra csökkenteni a magokat és az aszalt gyümölcsöket. A fogyásom ezáltal már látványos lett. Nem ez volt az elsődleges ami motivált, de jó érzéssel tölt el, amikor a környezetemben lévő emberek észreveszik. Örömmel mesélek az életmódomról.
Annyira megnyugtat a tudat, hogy nem kell azon aggódnom, van-e itthon kenyér, kell-e venni, vajon megpenészedett-e? Igényel némi előkészületet és szervezést a mindennapi főzés, a friss gyümölcs, zöldség vásárlása, de nem esik nehezemre.
Még mindig imádom és nagyon gyakran használom a wok-ot. Újra felfedeztem a káposztákat, a tököt, a cukkínit a sült zöldségeket és hamarosan itt a sütőtök szezon is :)
A vitaminjaimat kiegészítettem a K2-vel. Az Omega3, a D vitamin, C vitamin a magnézium és a szőlőmagliszt maradt.

A mozgást is egyre gyakrabban beiktatom, a heti háromszor egy órás tornát még nem minden héten tudtam tartani, de igyekszem :)

A nehézségekről is pár szót. A héten három napos oktatáson voltam, gyakorlatilag a svédasztalos rántottás zöldséges reggelitől eltekintve nem laktam jól. Nem készültem semmivel, nem volt alkalmam boltba menni, a menza szerű ebédből és a szállodai vacsorából eszegettem ezt azt. Nehéz volt, tekintve, hogy az ebéd két napig krumplileves volt, a harmadik napon pedig krumpli főzelék. Rizs és tészta. A köreteket megkapták az éhes fiúk, a többi maradt az enyém:)
A másik nehézség, ha vendégségbe megyünk úgy látom mindenki igyekszik a kedvünkre tenni, de érzem a félelmet, hogy melléfognak és éhesek maradunk. Én azt gondolom a hagyományos háztartásban is vannak olyan ételek, amelyeket paleosként is megeszünk. Húsleves, tészta nélkül, zöldségekkel, bármilyen sült hús, pörkölt, lehetnek extrák is, göngyölt máj, grillezett zöldségek. Próbálom meggyőzni a családot, főleg az anyukákat, hogy nem éhezünk és nem lettünk más emberek csak egészségesebben élünk.

Már nagyon szeretném  ha elhagyhatnám teljesen az allergia gyógyszert. Most erre készülök.

2013. szeptember 1., vasárnap

Vaníliás paleo puding



Puding tojásból és kókusztejből csokis és gyümölcsös variációban.

Második kísérlet, mert az elsőt tovább főztem mint kellett volna, így túró lett belőle :) Bosszantott a dolog, és még tojás fehérjéből is dupla adag maradt ki, a fehérjék felhasználásáról fog szólni a következő bejegyzésem. A túró sorsáról még nem döntöttem.




Hozzávalók:

4 tojássárgája,
2 dl kókusztej,
1 evőkanál nyírfacukor,
őrölt vanília
gyümölcs és/vagy csokidarabok

A négy tojássárgáját jó alaposan kikevertem a nyírfacukorral és a kiskanálnyi őrölt vaníliával. Közben a kókusztejet felfőztem, ha sűrű nyugodtan tehetsz hozzá vizet. Levettem a tűzről és kanalanként, folyamatos keverés mellett a tojáshoz adagoltam. Visszatettem a tűzre és sűrűre főztem.
Időben kb. 15 perc, amikor elkezd sűrűsödni, már érdemes levenni a tűzről, mert gyorsan túrót tudsz belőle készíteni :)
Ebből a mennyiségből 4 adag lett. Poharakba apróra kockázott barackot, szőlőszemeket és magas kakaótartalmú csokit szórtam és ráöntöttem a pudingot. Hűtőben két óra alatt megdermedt és besűrűsödött.