2013. augusztus 29., csütörtök

Szezámkeksz



Nagy kedvenc, ha sósra vágyunk.


Hozzávalók:

200 gramm őrölt mandula,
1 bögre szezámmag (lehet fekete is),
2 tojás,
2 evőkanál kókuszzsír,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
fél kávéskanál só.

Összekeverem a mandulát a szezámmaggal, a szódabikarbónával és a sóval. Hozzákeverem a felvert tojásokat és a két evőkanál olvadt kókuszzsírt.
A masszát két részre osztom. Sütőpapír között 2-3 mm vastagra kinyújtom. Mielőtt sütőbe teszem, vizes késsel kockákra osztom a tésztát, azért, hogy kihűlve el tudjam majd törni a lapokat kisebb kekszekre.
10-12 perc alatt megsütöm. Nem is sül, inkább szárad. Finom, ropogós.

Ha vastagabbra nyújtva sütjük, szendvics alap is lehet.



 A recept eredetije Alexandra blogjából való.

2013. augusztus 28., szerda

Brownie cukkínivel :)

Most biztos elborzadsz és azt mondod, na én ezt aztán soha :)
Pedig nem érdemes kihagyni.


Hozzávalók:

130 gramm kókuszzsír,
18 db kimagozott datolya,
4 tojás,
400 gramm hámozott, reszelt cukkíni,
2 evőkanál cukrozatlan kakaó (én a holland kakaót szeretem)
3-4 evőkanál kókuszliszt,
50 gramm magas kakaótartalmú csoki, darabolva
ízesítéshez őrölt kardamom, fahéj, kevés citromlé,
1 teáskanál szódabikarbóna.

Turmixolni fogunk. A tojásokat, a datolyát összeturmixoljuk, hozzáadjuk a cukkínit, tovább turmixoljuk, beleszórjuk a kakaót, a kardamomot, a fahéjat, citromlevet. Egynemű masszát kell kapunk. A kókuszlisztet elkeverjük a szódabikarbónával és hozzákeverjük a cukkínis masszához. legvégül összeforgatjuk a csokidarabokkal.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 30-35 perc alatt megsütjük.



2013. augusztus 19., hétfő

Csokis mandulás paleo süti (eperrel)



Még egy epres süti ide kívánkozik. Az eredeti recept Maimoni/paleo-meggyes-csokitortája. Az enyém volt már epres és barackos és nem tortaformás. Amolyan hagyományos sütire hajazós, nagyon finom, de mindennapi eledelként nem ajánlom, inkább ünnepnapokra, amikor elengedjük magunkat. Köszönet Móninak érte.

Hozzávalók:
 
a tésztához
5 tojás,
200 gramm őrölt mandula,
100 gramm nyírfacukor,
100 gramm kókuszzsír,
50 gramm cukrozatlan kakaópor (én a holland kakaót szeretem)
1 kávéskanál szódabikarbóna.
 
A tojást a cukorral simára keverjük, belecsorgatjuk a felolvasztott kókuszzsírt. A mandulát összekeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával.
Az egészet simára keverjük,sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 20-25 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt tésztára én epret tettem. A félbevágott eprek alá tehetünk egy vékony réteg nem cukrozott lekvárt vagy maréknyi cocomas-al (kókusztejszín) elturmixolt gyümölcsöt ragasztónak. Elhagyható, de nem érdemes, mert pikáns ízt ad a sütinek :)
 
A csokimáz hozzávalói:
50 gramm nyírfacukor,
3-4 evőkanál forró víz,
30 gramm kakaópor.
 A cukorra ráöntjük a forróvizet, és feloldjuk benne. Ha nem oldódna fel azonnal, pár másodpercre betehetjük a mikróba. Belekeverjük a felolvasztott kókuszzsírt és a kakaóport. A robotgépbe csak a fél kart tegyük bele és úgy keverjük simára, fényes és sűrű lesz. ha nem állna össze, két kanál vízzel még keverjük el.

Csorgassuk az egészet a sütink tetejére, hűtőben meg fog keményedni a csoki.



Mákpite eperrel


Ha jól emlékszem ez volt az első paleo süti, amit kipróbáltam és amit azóta is rendszeresen készítek.
Ami változik benne az a gyümölcs az alma és a banán az alap, plusszban adtam már hozzá áfonyát, epret, kivit, ami éppen volt itthon.
A plusz gyümölcs elhagyható.

Hozzávalók:
20 dkg őrölt mák,
10 dkg kókuszreszelék,
3 tojás,
2,5 dl víz,
kéváskanálnyi szódabikarbóna,
1 alma,
1-2 banán,
mazsola, friss vagy aszalt eper, áfonya, kivi (elhagyható)
1 evőkanál nyírfacukor,
lehet ízesíteni fahéjjal, gyömbérrel,
a tetejére mandula forgács.

Én külön szedem a nedves és száraz összetevőket, mint a muffinnál. Apropó, muffin formában is süthető :)
A tojásokat a nyírfacukorral és a vízzel összekeverem. Az almát és a banánt  simára turmixolom, úgy adom a tojásos masszához. Külön elkeverem a mákot a kókuszreszelékkel, ízesítésnek gyömbérport vagy fahéjat szórok bele és a szódabikarbónával is elkeverem. A mákos keveréket összedolgozom a tojásos keverékkel, ha plusz gyömölcsöt, mazsolát akarok hozzátenni, akkor azt most keverem bele a masszába.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetejét mandulaforgáccsal szórom meg és 20 perc alatt megsütöm (200 fokon)

2013. augusztus 18., vasárnap

Paleo zebra süti


Tudjátok van az a több csíkos kókuszos süti, a zebra, napokig kerülgettem a receptet és azon gondolkodtam, hogy tudnám paleosítani.

Hozzávalók:

A kókuszkrémhez:
3 dl kókusztej,
15 dkg kókuszreszelék,
2 evőkanál nyírfacukor,
3 evőkanál gesztenyeliszt (vagy kókuszliszt)
2 evőkanál kókuszzsír

Az alsó, sötétebb réteghez:
20 dkg őrölt mandula,
3 evőkanál cukormentes kakópor,
2 evőkanál nyírfacukor,
2 dl kókusztej
2 evőkanál kókuszzsír

A kókuszkrém összetevőit tűzálló tálban összekevertem és sürűre főztem. Amíg hűlt az alsó rész összetevőit is összekevertem és a masszát egy tálca aljára simítottam. A kihűlt kókuszos réteget a tetejére simítottam.
Egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap szépen szeletelhető.

2013. augusztus 17., szombat

Újabb pacsni, tökmag liszttel és fenyőmaggal


Reggelire húsos szalonnát sütöttem, kihasználva még a szabadság utolsó napjait.
Korábban nem volt kérdés, hogy kenyérrel ettük volna. Most azonban zöldségekkel, salátával és pacsnival.
Hasonlóan készül mint az előző bejegyzésben, csak most tökmagliszttel és fenyőmaggal bolondítottam meg.

Hozzávalók:
3 tojás
3 evőkanál lenmagliszt,
3 evőkanál tökmagliszt (ettől kicsit zöldes beütést kap),
csipetnyi szódabikarbóna,
maréknyi fenyőmag,
kókuszolaj vagy maradék szalonnazsír a sütéshez.





A tojásokat a sóval felvertem és elkevertem a lisztekkel és a szódabikarbónával. Jól formázható masszát kaptam, elapított zsemleformára igazítottam és a zsíradékban néhány perc alatt mindkét oldalát megsütöttem.
Ebből a mennyiségből 5 nagyobbacska pacsni lett.


2013. augusztus 11., vasárnap

Pacsni (tökmagos)

Pacsni, én így hívom, jobb nevet nem sikerült neki kitalálni. Paleo péksüti, kenyérféle a sültszalonnához de lehet feltét is például főzelékhez. Nem sütőben hanem kókuszzsírban sült.


Hozzávalók:

3 tojás,
5 evőkanál mandula liszt,
3 evőkanál szezám liszt,
pici só,
egy kávéskanál szódabikarbóna,
és tökmag (vagy bármilyen más mag, de el is hagyható)
a sütéshez kókuszzsír.



Az összetevőket összekeverjük és kókuszzsírban pár perc alatt kisütjük.


2013. augusztus 10., szombat

Csirketorta karfiolpürével






A csirketorta hagyományos panírozós verzióját mindig is macerásnak tartottam.
Most leegyszerűsítettem és paleosítottam.

Hozzávalók:
2 csirkemell filé
bacon szalonna csíkok (egy nagy csomag)
10 dkg szeletelt sonka
2 tojás
parmezán (elhagyható)


Az üvegtálat vagy tortaformát, amiben sütni akarjuk a csirketortát, kibéleljük a bacon szeletekkel. Hagyjuk lelógni a bacont, mert teljesen be kell burkolnia a husikat.
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
A tálba a bacon szeletekre felválta sonka és csirkemell szeleteket rakosgatunk. A rétegek közé reszelt parmezánt szórunk. (helyettesíthetjük bármilyen kemény sajttal, de el is hagyhatjuk)
Mielőtt becsomagolnánk a tortánkat, két tojást felverünk és ráöntjük a husira,be fog folyni a rétegek közé.
Ráhajtogatjuk a bacon szeleteket és letakarva egy órára sütőbe tesszük. Kitakarjuk majd még fél óráig pirítjuk.

Ha kihűlt jól szeletelhető.


A karfiolpüréhez fél fej karfiolt rózsáira szedtem, megmostam és sós vízben megfőztem.
Simára turmixoltam, mandula tejjel (2-3 evőkanál) és kókuszzsírral (2 evőkanál) összekevertem és mégegyszer összeturmixoltam. Két adag lett belőle és pompásan helyettesíti a burgonyapürét :)

2013. augusztus 9., péntek

Garam masala párolt zöldséggel


A zöldségek párolására, sőt a húsokhoz is szívesen használom a wok-ot. Nem teflonos, hanem öntöttvas, jó nehéz, tartja a meleget és pillanatok alatt párolódik benne minden, sokáig melegen tart.

A garam masala egy érdekes fűszerkeverék, szokatlan indiai íz. Az enyémben koriander, római kömény, szegfűbors,szerecsendió, kardamom, babér, ánizs, bors és szegfűszeg keveredik.  Apró kockákra vágott csirkemellre szórtam és addig pároltam amíg meg nem puhult a hús. Pici kókuszzsírral és vízzel.

Köretként apróra vágtam egy sárgarépát, egy fej vöröshagymát és negyed fej édeskáposztát. Sóval, borssal ésőrölt gyömbérrel fűszereztem, két kanál kókuszzsíron öt percig pároltam, tényleg csak öt percig, hogy jó ropogós maradjon. A végén 2-3 kávéskanál balzsamecettel átforgattam, ettől olyan kínais íze lett. Ez a kedvenc köretem. Paprikás és cukkínis változatban is szeretem :)

Eddigi paleos tapasztalataim

Április elején fontos lépéshez érkeztem. Fontos az egészségem érdekében. A tavaly diagnosztizált szív- és érrendszeri betegségem és a kialakult allergiám miatt sürgetővé vált az életmódváltás. Sokat olvastam a paleolit táplálkozásról a neten és Szendi Gábor könyeiben. Kicsit riasztott a divatossága, az, hogy diétaként kezelik és sokan csodákat várnak tőle. Mégis belevágtam :)
Amit elmondhatok az elmúlt 5 hónapról, hogy a közérzetem gyökeresen megváltozott. Jól érzem magam, élvezem a rövid főzési időt, a 20 perces kajákat és nem éhezem. Sőt finomabbakat és tartalmasabbak az étkezéseim. Az allergiám is sokat javult, nem múlt el, de csillapodott. Nagyon vigyázok, nem eszem feldolgozott ételeket,kerülöm a tartósítószereket és igyekszem betartani az alapelveket. (Azért írom, hogy igyekszem, mert a tejféléktől, csoki, fagyi még nem tudtam magam függetleníteni) Tudom, hogy magas kakaótartalmú csokit ehetek, és a fagyit is tudom pótolni fagyasztott gyümölccsel és cocomass-al, de ez még nem mindig megy.
A gabonafélék, lisztek, a kenyér és péksütik, tésztafélék elhagyása minden gond nélkül ment. Eleinte próbálkoztam paleo kenyerek gyártásával, de nem ízlett, nem is nagyon van mit kenni rá, úgyhogy megvagyok nélküle :)
A cukrot lecseréltem nyírfacukorra, de ezt is csak módjával használom. A tej, tejtermékek, vaj, túró elhagyásával sincs gondom. A kemény sajtot én megtartottam.
A hüvelyesek, krumpli,rizs nem hiányzik.
Nem utolsó sorban 9 kilót fogytam :) Egészségesebb és fittebb vagyok. 
Vitamin pótlásként Omega3, C vitamint, Calciumot, D vitamint szedek, és napi egy kanál szőlőmaglisztet.
Zsiradéknak kókuszzsírt (nem hidrogénezett), állati zsírokat és ritkán oliva olajat használok.
Sok zöldséget, húst, halat és gyümölcsöt eszek. A magvakat visszaszorítottam, nem igazán tudom, ellensúlyozni azt a sok Omega6-ot és hizlalnak is.

A következő néhány receptem tuti paleo lesz :))

Néhány fontos tudnivaló (a forrás megnevezésével)