2012. október 31., szerda

Zöldséges wok tészta


 Szeretem a wokban készült ételeket. A párolt zöldségekhez, pár perc alatt elkészített zöldséges ételekhez nélkülözhetetlen.
Ha kevés az időm, de tartalmas ebédet, vacsorát szeretnék zöldségeket párolok wok tésztával.


Hozzávalók:

Kínai wok tészta ( én a 250 grammos két tojásos durum kínai "wok nudeln" tésztát használom, két személyre elég a fél zacskó)
250 gramm friss champignon gomba,
1 kisebb cukkini,
(lehet bele sárgarépát is hámozni,én most nem tettem)
1 kisebb fej hagyma,
két-három szál friss kakukkfű, vagy egy kávéskanál szárított,
petrezselyemzöld,
só, bors,
kevés oliva olaj

Kevés oliva olajat melegítünk a wokban, az apróra vágott hagymát a megtisztított, szeletekre vágott gombával együtt megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a kakukkfüvet.
Ha friss kakukkfüvem van, nem vágom össze, egészben teszem bele szárastól az ételbe. Tálalás előtt dobom ki, amikor már a kis levélkék leáztak róla, csak a kemény szár maradt.
A cukkíni gyorsabban párolódik, ezért a végére hagyom. A sárgarépát burgonyahámozóval hosszú csíkokra vágva teszem bele. 15-20 perc alatt megpárolódik a gomba, kevés vizet önthetünk alá, és le is fedhetjük, így felgyorsítjuka párolási folyamatot.
A tésztát akkor tesszük bele, amikor a zöldségek már megpárolódtak. A wok tésztát nem kell külön főzni, 3-4 perc alatt a zöldségekkel elkeverve megpuhul.
Tálalásig lefedem.

Jó étvágyat!





2012. október 28., vasárnap

Kínai,magyar felirattal :)


Sült rizstészta csirkével.Kínai ízvilág itthoni alapanyagokból.

Hozzávalók:

balzsamecet vagy borecet (2-3 teáskanál)
szójaszósz (4-5 teáskanál)
olaj (én szőlőmag olajat használtam, de oliva is jó)
cukor (1 kávéskanálnyi)
mogyoró ( egy maréknyi, sótlan)
gyömbérpor (1 teáskanálnyi)
fokhagyma (lehet por vagy szárított, őrölt is, nekem nem volt friss itthon)
só,bors
koriander, friss (elhagyható)

1 vöröshagyma
fél póréhagyma
1 sárgarápa
1 pritamin paprika (piros)
maréknyi édes káposzta
bambuszrügy (most nem volt itthon, de legközelebbre beszerzem:)

1 kisebb csirkemell
1/2 csomag kínai rizstészta (250-300 gramm)

Készülj arra, hogy többször kell a wok-ot használnod, külön külön kell a fázisokat elkészítened és a végén összerakni fokozatosan.
Időigényes, de egyszerű és megéri :)

A csirkemellet megmossuk, apró kockákra vágjuk és bepácoljuk. A pácléhez összekeverünk 2-3 teáskanál szójaszósz, 2 teáskanál balzsamecet vagy borecet és egy kávéskanálnyi cukorral és beleforgatjuk a kockákra vágott húst és egy órára hűtőbe tesszük.

A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A hagymát hosszú csíkokra vágjuk, a pórét karikákra, a sárgarépát először karikák majd csíkokra, a pritamin paprikát és a káposztát apró csíkokra vágjuk. 

A rizstésztát nem kell főzni, a vizet felforraljuk, sózzuk, ha felforrt elzárjuk alatta a gázt és 8 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. 
Wokban kevés olajat forrósítunk, ha friss fokhagymánk van vágjuk apróra vagy fokhagyma nyomón nyomjuk át és pirítsuk meg ha szárított fokhagymánk van, őröljünk egy keveset az olajba és megpiritsuk meg rajta a tésztát. Villával húzogassuk szét, hogy megpiruljon mindenütt. Tegyük félre a tésztát.

Közben a páclében pároljuk meg a kockákra vágott húst.

Ismét forrósítsunk olajat a wokban és először a mogyorót, majd a hagymát és a többi zöldséget hozzáadva, a végére hagyva a káposztát pirítsuk/pároljuk meg az apróra vágott zöldségeket. Ropogósnak kell maradniuk, ezért ne sokáig pároljuk, csak kb. 10 percig. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg gyömbérporral és friss korianderrel.
Adjuk hozzá a csirkemell kockákat, meg pár percig süssük át, a legvégén adjuk hozzá a tésztát. Locsoljuk meg még 1-2 teáskanál szójaszósszal, hogy szép barnás árnyalatot kapjon, és egy-két percig még forgassuk át a wokban.

Melegen tálaljuk. Jó étvágyat!

2012. október 16., kedd

október 16. a kenyér világnapja

A kenyér világnapjára az aktuális kedvenc.

KF kenyér, köszönet érte Szoó Juditnak.

Ahogy én készítem, egyenlőre felesben.

Hozzávalók:

400 gramm KF kenyér liszt vagy kelt tészta liszt (ha nincs itthon, akkor zabpehely liszt, vagy tk tönköly liszt, vagy rozs liszt, vagy ezek keveréke)
200 gramm búzaliszt
3,5 gramm friss élesztő
1,5 dl tej
3 dl víz
2 evőkanál oliva olaj
1 teáskanál cukor (nem xilit, hogy felfusson az élesztő)
2 teáskanál só.

A meleg tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt.
A lisztet elkeverem a sóval,hozzáteszem az élesztőt és a vizet. Kelesztőtálban belülről kifelé haladva elkeverem, összegyúrom és jól átdagasztom. Ruganyos, jól formázható tésztát kell kapnom. Ha összeállt, a két evőkanál oliva olajjal még átdagasztom.
Kelesztő tálban duplájára kelesztem, kb egy, másfél óra. Mégegyszer átdagasztom, és veknit formálok belőle.
Cseréptálba sütőpapírt teszek, erre helyezem a veknit, még 20 percig kelesztem. Éles késsel bevágom 3-4 helyen a vekni tetejét.
A fedő belsejére és a veknire is vizet spriccelek és 45 percig fedő alatt, és még 20 percig fedő nélkül aranybarnára sütöm.
Rácson hagyom kihűlni.