2012. február 17., péntek

Pozsonyi kifli



A szabadságom alatt két pozsonyi kifli receptet is kipróbáltam, az egyik besamel receptje kisebb mennyiségre és Bagdi Csilla receptje profi videókkal a formázáshoz.

A kettőt kicsit ötvöztem és a nagyobb mennyiségre számolva írom le.

Hozzávalók:
1 kg liszt, 
45 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
egy csipet só,
3 dkg élesztő,
1 kávéskanál sütőpor,
2 tojás,
27 dkg tej (fura volt kimérni, de megoldottam)


Töltelékhez:
35 dkg darált dió (én ebből 15 dkg darált mandulát tettem)
35 dkg darált mák,
1 citrom reszelt héja,
külön külön 1-1dl víz és 1-1 kanál kristálycukor.

2 tojás a lekenéshez


Elkészítés:


Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük, nem kell felfuttatni. A tej másik felével kikeverjük a tojást és megsózzuk egy csipetnyi sóval. A lisztet, a margarinnal apróra morzsoljuk és a porcukorral, a sütőporral és az élesztős és a tojásos tejjel összegyúrjuk. 
Nem kell utólag lisztezni, nagyon jól kezelhető ruganyos tésztát kapunk.

Fontos, hogy egyforma kifliket formázzunk, ezért négy rudat formáztam, mindegyik rudat nyolc-nyolc egyforma korongra vágtam. Fele diós, fele mákos lesz.
A kis korongokat tenyérrel labda formájúra formáltam, egyenként kilapítottam és ovális alakúra nyújtottam.

Közben a töltelékeket leforráztam egy egy deciliter cukros vízzel, így nem túl lágy masszát kaptam.

A töltelékeket az oválisra gyújtott tészta szélére tettem és egyenként feltekertem kifli alakúra.

Fontos a kiflik lekenése sütés előtt. A márványos külsőt úgy kapja, hogy először a tojás sárgájával kenjük le a kiflik tetejét és egy fél órára betesszük a hűtőbe, amíg megszárad. A következő lépésben a tojásfehérjével kenjük le a kifliket, Ekkor már nem tesszük hűtőbe, hanem meleg helyen kelesztjük még egy fél óráig.

Sütés előtt megszurkáljuk a kifliket villával és 160 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük. A teteje aranybarna és márványos lesz.

Ugyanebből a tésztából készülhet beigli is.

Marcipános keksz


A marcipános keksz is a karácsonyi sütis dobozból van :)

Hozzávalók:
19 dkg liszt,
13 dkg natúr marcipán,
9 dkg puha vaj,
6 dkg barna cukor,
1 tojás,
1 kupaknyi vanilia kivonat/aroma

Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással, majd hozzákeverjük a vanília kivonatot. A marcipánt lereszeljük és hozzákeverjük a tésztához. Beletesszük a lisztet, gyorsan összekeverjük. A marcipán olvadozni fog, elég ragacsos lesz a massza, ezért fél órára folpack-ba csomagolva hűtőbe kell tenni. A folpackban könnyű rudat formázni belőle. 
Fél centis korongokra vágjuk a tésztát, a tetejére díszítésként, de a tésztába is tehetünk szárított gyümölcsöket. Én aszalt epret tettem bele.
A korongokat sütőlemezre tesszük és 180 fok-on 10-12 perc alatt készre sütjük.
Zárt dobozban hetekig eláll.

Skót keksz


A Karácsonyi sütisdobozba készült a nagyon egyszerű, skót keksz diabetikus változata.

Hozzávalók:
20 dkg vaj,
10 dkg xilit/nyírfacukor,
30 dkg liszt (én 10 dkg zabliszt, 20 dkg fehérliszt keverékét használtam)
1 teáskanál szódabikarbóna,
egy csipet só.

Avajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és egy csipet sót. Összegyúrjuk és fél órára alufóliába tekerve hűtőbe tesszük.
Kilisztezett nyújtódeszkán (vagy a frissen kapott szilikon nyújtón :) fél centi vastagra nyújtjuk. Köröket, virágmintákat szaggatunk belőle, sütőpapíron, 180  fokon 10-15 perc alatt megsütjük.