2009. november 2., hétfő

Vendégváró sajtos kifli és csiga



A hivatalos neve vendégváró péksütemény, lehet belőle csigákat, kifliket hajtogatni. Én nagy kerek csigákat is készítettem már, amit reggelihez zsömle helyett ettünk. Most sajtos kifliket és sóval hintett csigákat készítettem.

Hozzávalók:
  • 50dkg liszt,
  • 1 kiskanál só,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 1 tojás,
  • 3 dl tej,
  • 4 gr élesztő,
  • 1 kiskanál cukor,
  • a tetejére 1 tojás a kenéshez, 
  • díszítéshez: nagy szemű só, reszelt sajt, köménymag vagy szezámmag.


Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt. Néhány perc alatt az élesztő felfut.
A lisztet a sóval, olajjal, tojással és az élesztővel összegyúrjuk. Kétszeresére kelesztük. Henger formára nyújtjuk és csigákat formázunk belőle. Ha kiflit szeretnénk, akkor háromszögeket vágunk és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, a felvert tojással megkenjük a sütemények tetejét és sajttal, sóval, szezámmaggal, mákkal vagy köménymaggal megszórjuk.
Közép meleg sütőben 15-18 percig sütjük.

2009. november 1., vasárnap

Marhasült párolt zöldségekkel



Cserépbensült marhahús, párolt zöldségekkel.

Elkészítés: 4 szelet marhahúst sóval, borssal fűszerezve a cseréptál aljára tesszük. A zöldségeket, sárgarépát, kelbimbót, karfiolt, brokkolit megtisztítjuk, feldaraboljuk, sózzuk és a hús tetejére halmozzuk.
Kevés olajat és vizet öntünk alá, és lefedve egy órára sütőbe tesszük. Egy óra múlva ha a zöldségek már megpuhultak, leszedjük és a húst fedő nélkül pirosra sütjük.