2009. október 24., szombat

Ricottás zsömle sajttal



Ugyanúgy készül, mint a zöldfűszeres zsömle annyi változtatással, hogy a zöldfűszerek helyett most csak sót és borsot tettem a tésztába. A tetejére viszont reszelt sajtot szórtam. Kitűnő a szombati késői reggelihez.

2009. október 12., hétfő

Reggeli az Alpokban


A mai reggelink az Alpokban a Mura völgyében Kreischbergben. Füstölt virsli sütve, tükörtojás, barna kenyér, zöldségek és vörösbor. Isteni, laktató, túra előtti feltöltődés. Desszertnek az Ausztiában szinte kötelező apfelstrudel következett.


 

De nem álltunk meg itt, még egy túrós-körtés pite következett. Ezután mindenki kitalálhatja, mennyi kedvünk volt túrázni....





Ha van kedvetek még ausztriai képeket nézegetni, ITT megtehetitek!

2009. október 9., péntek

Cookie - Amerikai csokis keksz



A hétvégi bevásárlások során gyakran került a kosárba készen kapható amerikai csokis keksz. Mindannyian szeretjük, mivel még mindig bújom a Lilla szakácskönyvét (Reader Digest - Örömteli sütés), megtaláltam a számomra legfinomabb csokis keksz receptjét.




Hozzávalók:
  • 12 dkg lágy vaj,
  • 8 dkg barna cukor,
  • 15 dkg búzaliszt,
  • fél kiskanál őrölt vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor,
  • csipet só,
  • 1 kiskanál sütőpor,
  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan holland),
  • 3 evőkanál tej,
  • 20 dkg csokoládé (ét szerencsi tortebevonó)
Elkészítés: A vajat a cukorral, sóval, és vaníliával habosra kavarjuk, beleütjük a tojást és alaposan elkeverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport és a kakaót és kanalanként a tejjel együtt a vajas masszához keverjük. A csokoládét kis kockákra daraboljuk és belekeverjük a masszába.



 Kikent tepsibe evőkanálnyi halmokat rakunk egymástól 4-5 cm távolságra. A halmokat kerekre igazgatjuk és villával lalapítjuk. 15 percig sütjük közepes lángon. Nem kell kiszárítani. süteményrácson hagyjuk hűlni. Langyosan a legfinomabb, amikor a csokidarabok még nem hűltek ki benne. Zárható dobozban 4-5 napig is friss marad.




2009. október 8., csütörtök

Cserépben sült csirke combok párolt ceruza babbal




Ismét a kedvenceim, csirke, zöldségek és cseréptál.

Hozzávalók:
  • 8 csirke comb,
  • 1 kg burgonya,
  • 25 dkg ceruza bab,
  • só, bors, vegeta, 
  • 3-4 szelet szalonna,
  • 3 evőkanál olaj
Elkészítés: A csirkecombokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk vegetával és a cseréptál aljára fektetjük. A combokra halmozzuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott burgonyát. Ismét megsózzuk. A burgonya tetejére egyenletesen elterítjük a megtisztított ceruza babot (nem kell összevágni) ismét sózunk, és beborítjuk a szalonna szeletekkel. 3 evőkanál olajjal meglocsoljuk és 1 dl vizet öntünk alá. Közepes sütőben egy órát letakarva pároljuk, majd még egy fél óráig fedő nélkül pirítjuk. Leszedjük a zöldségeket, a combokat megfordítjuk, és még 10-15 perc alatt hagyjuk hogy pirosra piruljanak.





2009. október 7., szerda

Csirke húsleves




Húsleves, ahogyan azt az anyukámtól tanultam!

Hozzávalók:
  • csirkehús, lehet csontos rész is,
  • hagyma,petrezselyem, sárgarépa, karalábé, zeller, borsó, paprika, paradicsom,
  • só, szemesbors, vegeta,
  • petrezselyem zöld, 
  • csigatészta



Elkészítés: A csirkehúst megmossuk, feldaraboljuk és hideg sós vízben feltesszük főni. Beletesszük a megtisztított zöldségeket, vegetát, petrezselyem zöldet, 2-3 szem egész feketeborsot. Lassú túzön két órát főzzük, közben a képződött habot a tetejéről leszedjük, az elfőtt vizet pótoljuk. Amikor a hús már puha, elzárjuk a gázt és állni hagyjuk még egy fél órát.
Levesszűrőn átszűrjük, a főtt húst és a zöldségeket külön tálaljuk. Csiga tésztát főzünk hozzá, személyenként egy-két marékkal számolva.



Gergő így szereti :-)

2009. október 6., kedd

Kairói shoarma



A keleti konyha ízei, számunkra szokatlanok, érdekesek, egzotikusak és titokzatosak. A shoarma-t (svarma) én csirkéből készítettem.

Hozzávalók:
  • 30 dkg csirkemell,
  • 1-2 evőkanál liszt,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 1 dl tejszín,
  • só,bors, kurkuma, petrezselyem, koriander, barnacukor, édeskömény, menta
Elkészítés: A csirkemellet apró kockákra vágjuk, beleforgatjuk a lisztbe. Az olajon megpirítjuk, kevés vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk és a fűszerekből körülbelül 2 evőkanálnyit rászórunk. A fűszereket a Kotányi világjáró fűszerkeverékek között is megtaláljuk, egyiptomi fűszerkeverék néven.
A fűszerek vékony kérget képeznek a hús körül. Felöntjük 1 dl tejszínnel és kislángon még 10 percig főzzük. Köretnek rizst készítettem.




2009. október 2., péntek

Ricottás zsömle






A ricotta friss sajt, amit felmelegített tejsavóból nyernek, hagyományosan tehéntejből készül, de ritkán juhtej savójából is készítik. Dél-Olaszországban kedvelt előétel a kemencében sütött változata. Nagyon egészséges, mivel nem zsíros. Én most egy ricottával készült könnyű reggeli péksüteményt készítettem.




Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt,
  • 1 evőkanál sütőpor,
  • 1 kiskanál só, bors,
  • 25 dkg ricotta, 
  • 1 tojás,
  • zöldfűszerek (petrezselyem, kakukkfű,rozmaring,bazsalikom, majoranna, menta)
  • 2 dl tej,
  • szezámmag.
Elkészítés: A lisztet a sütőporral sóval, borssal összekeverjük. Másik tálban kikeverjük a ricottát, a tojással és a mozsárban összezúzott zöldfüszerekkel. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel,  közben annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk, ami nem ragad. Henger formára nyújtjuk, cipókat formálunk belőle. Kikent tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük tejjel és megszórjuk szezámmaggal. 20-25 percig sütjük, akkor jó, ha kong amikor az alját megütögetjük.





Mi sült mics hússal ettük.