- 50 dkg búzaliszt,
- 1 kiskanál só,
- 1 kiskanál cukor,
- 4 dkg élesztő
- 3,3 dl langyos víz
- 6-8 darab csirke mell,
- só, bors, paprika, oregánó, bazsalikom, majoranna
- kevés olaj a sütéshez
Hozzávalók a boci fehér foltjaihoz:
Elkészítés: A barna tésztához az étolajat 1 tojással, a tejjel, és a cukorral felkeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és a csipet sóval elkevert lisztet és a kakaóport. Közepesen sűrűre csomómentesre keverjük.
A fehér foltokhoz, összekeverjük a túrót a búzadarával, 2 tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral. Kikent tepsibe először a barna tésztát öntjük, majd belekanalazzuk a túrós tölteléket, ebből lesznek a foltok.
Előmelegített sütőben közepes lángon 35-40 percig sütjük. A túrós foltok lazábbak lesznek, addig kell sütnünk, amíg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta.
Elkészítés: A sonkát lereszeljük, vagy vékony csíkokra vágjuk, egy evőkanál olajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mozsárban összetört fűszereket, felöntjük a sűrített paradicsommal és mártás sűrűségűre főzzük. Ha túl sűrű, tegyünk hozzá egy kevés vizet. Nem igényel hosszú főzési időt, 10 perc elég. A penne tésztát kifőzzük, lecsepegtetjük és összekeverjük a mártással. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és 15 percre sütőbe tesszük, hogy a sajt ráolvadjon.
A cukkíni (Cucurbita pepo convar "cocozella") a kabak termésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből származik.
Elkészítés:
Az újhagymát apróra vágjuk, megfuttatjuk 2-3 evőkanál olajon, hozzáadjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, a vegetán kívül hozzáadjuk a fűszereket. A darált húst fehéredésig kevergetjük, felöntjük 1 dl vízzel és addig főzzük, míg a lé elfő. (kb.15 perc) A rizst megmossuk, félig megfőzzük. Én egy tűzálló tálban egy evőkanál olajjal sóval, vegetával 2 percre beteszem a mikróba, majd ugyanannyi vízzel felöntöm, mint a rizs és még 15 percre visszateszem a mikróba, így félig fő meg. A teljes főzéshez 25 perc kell a mikróban.
Kivajazott tűzálló tálba rétegezzük először a rizs két harmadát, majd a darált húst. Az egyik cukkínit megmossuk, a héját levágjuk (burgonya hámozóval vékonyan) és a darált hús tetejére reszeljük. Sózzuk, majd beborítjuk a maradék rizzsel. A másik cukkínit vékonyan felkarikázzuk és a rizs tetejére fektetjük.
Ismét sózzuk, majd a tejfölt kikeverjük 2 teáskanál vegetával és a rakott cukkíni tetejére öntjük. Rázogassuk le, hogy mindenhová jusson.
A tetejére szórhatunk hagymakarikákat és zöldfűszereket, 30 percre sütőbe tesszük.