2009. augusztus 31., hétfő

Darázsfészek



Hmm, ez az egyik kedvencem, valószínűleg azért, mert, nagyon szeretem a diót, a dióval készült süteményeket.
Tudtátok, hogy a diófa minden évszakban elhalmoz minket áldásaival, valóságos nonstop gyógyszertár. A terebélyes, 10-20 méter magasra is megnövő diófa (Juglans regia) pompás növény, ép szélű illatos levelei páratlanul szárnyalnak, virágai barkában fejlődnek, termése a dió. Nem csupán a dió termése és a fája hasznos, hanem levele, a termés külső húsos burka, valamint a kemény hártyás képződmény: a közfal is.
Salamon király egyik énekében dicséri a szerelmesek kertjében viruló virágokat, gyümölcsöket, köztük a diófát. Az értékes csonthéjast ma is fontos táplálékként és sokoldalú gyógyírként tartjuk számon. Ezt bizonyítja, hogy sok vidéken szinte minden udvarban áll egy-egy árnyat adó diófa. A diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, kiváló szer a gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen. A dióbél esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.(forrás: Házipatika.com)
Na jó, ez nem volt annyira étvágygerjesztő, de szerintem fontos!
Most jöhet a recept:
Hozzávalók:
a tésztához: 
2,5 dkg élesztő,
3 dl langyos tej,
1 evőkanál cukor,
65 dkg liszt,
2 tojás,
egy csipet só,
a töltelékhez:
10 dkg vaj,
25 dkg darált dió,
10 dkg porcukor,
5-6 evőkanál barack lekvár,
a tetejére:
5 dkg vaj,
1 evőkanál cukor,
fél dl tej,
1 tasak vaníliás cukor.
Elkészítés: A 1 dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk 1 csipet cukorral. A lisztet elkeverjük a maradék tejjel, cukorral a tojásokkal, és egy csipet sóval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és alaposan megdagasztjuk. Langyos helyen egy órát hagyjuk kelni. Közben elkészítjük a tölteléket. Alaposan elkeverjük a vajat (segít ha egy picit megolvasztjuk) a darált dióval és a porcukorral.
A tésztát ha megkelt ugyanúgy mint a kakaós csigánál négyzet alakúra nyújtjuk rákenjük a tölteléket, a belső szélére tesszük a baracklekvárt, hogy a feltekeréskor ez essen a fészek közepére. Feltekerjük, és 2 cm-es darabokra vágjuk. Kivajazott tepsibe rakjuk és felolvasztott margarinnal meglocsoljuk. Hagyjuk még kelni egy fél óráig. Előmelegített sütőbe tesszük 20 percre.  20 perc sütés után a félre tett, (a tetejére való) cukorral elkevert tejjel meglocsoljuk és még 20 percre visszatesszük a sütőbe. Még melegen meghintjuk vaníliás cukorral.



2009. augusztus 30., vasárnap

Amerikai palacsinta


Néhány nappal ezelőtt egy kedves ismerősöm meglepett "egy kis" olvasnivalóval, volt közöttük néhány gasztronómiai újság is, tele kipróbálásra váró receptekkel! Ezek egyikében találtam meg az amerikai palacsinta receptjét, így vasárnap reggelire el is készítettem!

Hozzávalók:

3 dl tejföl,

3 tojás,

2 evőkanál cukor,

1 csipet só,

1 csomag sütőpor,

20 dkg liszt,

olaj.

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük. A habot és a tejfölös részt óvatosan összekeverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük és hozzákeverjük a masszához. Forró olajozott palacsinta sütőben 1 centi vastagon, körülbelül 10 centi átmérőjü kör alakú formában sütjük ki a palacsintákat.Mindkét oldalukat arany sárgára sütjük. Ebből a mennyiségből 10-12 darab lesz.

Lekvárral, gyümölccsel, csokiszósszal is nagyon ízletes laktató reggeli, vagy ebéd utáni desszert. Én a Rongyilla által készített finom sárgabarack lekvárral ettem!

Bakonyi pennével


A gombával készült ételekkel kapcsolatban, mivel nem vagyok nagy szakértő én legszívesebben ellenőrzött körülmények között árult, laska vagy champignon gombát vásárolok. 

Bakonyi pennével, azért pennével, mert éppen nem volt itthon más tésztaféle. A penne sonkával, egyébként a Gergő kedvence, de ezt majd egy másik alkalommal. A bakonyi módra készült ételeket általában galuska körettel tálalják, de a penne is kiválóan illik hozzá!

Hozzávalók:

40 dkg pulykamell,

25 dkg gomba (friss laska vagy shampignon)

50 dkg penne tészta,

1 csokor újhagyma,

3 dl tejföl,

2 evőkanál liszt,

só, bors, őrölt pirospaprika, olaj.

Elkészítés:

A gombát és az újhagymát megtisztítjuk, apró szeletekre vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával (csemege fűszerpaprika) és hozzáadjuk a csíkokra vágott pulykamell darabokat. Többször átforgatjuk, hogy a húsdarabok kifehéredjenek, utána kevés vízzel felöntjük és fedő alatt 45 percig főzzük. Ha a hús omlós és a gomba is megfőtt, hozzátesszük a tejfölt, a tetejére szórjuk a lisztet, gyorsan összekeverjük és mégegyszer felfőzzük. A lisztet fokozatosan adjuk hozzá, kavargatás közben, hogy ne maradjon csomós.

A pennét kifőzzük, és együtt tálaljuk.

2009. augusztus 25., kedd

Túró rudi (kandynek ajánlva)



A túró golyó alap ötlete Dolce vita érdeme, én Trinitynél olvastam. Az igaz, hogy mostanában nem készülök gyerek zsúrra, de azonnal ki akartam próbálni. Az egyetlen ok, hogy imádom a túró rudit (gondolom nem csak én). Valóban remek csokis csemege. Nem bonyolult, egyetlen macerás része a csokimártogatás.



Hozzávalók 30 darabhoz:
50 dkg túró
5 evőkanál darált keksz
5-6 evőkanál méz
20 dkg étcsoki (lehetőleg 60% fölötti kakaó tartalmú)
én ízesítőnek 1 tasak bourbon vaníliás cukrot is tettem hozzá,
tortadara, vagy decor cukor a díszítéshez

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, golyókat vagy kis rudacskákat formázunk belőlük, fél órára mélyhűtőbe tesszük. Kihűlés után olvasztott csokiba mártjuk, megszórjuk a tortadarával vagy decor cukorral és rácson hagyjuk megdermedni.
Hűtőben tároljuk.

2009. augusztus 23., vasárnap

Brokkoli krémleves

Végeztem egy kis kutatást a brokkoliról.

A brokkoli (Brassica oleracea) vagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik, neve is mutatja, hogy káposztafélével (Brassicaceae) van dolgunk. A brokkoli név olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert. Szezonja őszre és a tél elejére esik. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz.

Ebből is látszik, mennyire egészséges, sőt a rákkutatás, a daganatos megbetegedések kezelése során is értek el eredményeket, jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.

Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele.

(forrás: Házipatika.com)

Tehát az egészség jegyében jöjjön a brokkoli krémleves.

Hozzávalók:

1 nagyobb fej brokkoli,

2 dl főzőtejszín,

só, vegeta,

a díszítéshez reszelt gouda vagy edami sajt,

néhány kis szelet bagett pirítva.

Kevés (csak amennyi épp ellepi) sós, vegetás vízben megfőzzük a megmosott, rózsáira szedett brokkolit. A főzési idő nagyon rövid, maximum 20 perc, de 10 perc után néhány rózsát kiveszünk és félre tesszük.

20 perc után turmix gépbe öntjük és összeturmixoljuk 2 dl főző tejszínnel. A turmixolás után még 10 percre visszatesszük a tűzre, hogy a tejszínnel együtt is felfőjjön, és már kész is.

Reszelt sajttal és pirítóssal a legfinomabb!

2009. augusztus 22., szombat

Kakaós csiga


Ez a recept eredetileg a Gergő receptje, Ő készítette így először, azóta felvettük az étlapra.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
3 tojás
1 kocka élesztő
20 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál cukor+ 1 teáskanál cukor
2,5 dl tej
csipetnyi só
A töltelékhez:
20 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
20 dkg vaj vagy margarin
5-6 teáskanál holland, cukrozatlan kakaó
Elkészítés:
Langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez, egy csipet sóval meghitjük, beleteszünk 1 evőkanál cukrot, 2 tojás sárgáját (a fehérjét és a + 1 tojást majd kenegetésre felhasználjuk) és dagasztani kezdjük. Dagasztás közben rétegenként, fokozatosan beledolgozzuk a vajat. Lefedve, vagy kelesztő tálban 1 órára meleg helyre tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat simára keverjük a porcukorral és a kakaóval.
Amikor a tészta megkelt, újjnyi vastagságú négyzet alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel.
Feltekerjük, két centis darabokat vágunk le belőle és vajjal kikent tepsibe tesszük.
A kimaradt tojás fehérjéket összekeverjük 1 egész tojással és a tészta tetejét megkenjük vele. A tepsiben még fél órát kelesztjük, majd előmelegített sütőben közepes lángon 30 percig sütjük.
A töltelékkel vigyázzunk, ha túl sok vagy túl lágy, akkor ki fog folyni sütés közben. Nekem az egyik tepsivel így lett duplacsokis a csiga :-), de így is finom!

Füstölt tarjafilé cserépben


Nem csak füstölt tarja, de minden másfajta hús, csirke, pulyka, malachús sütésére is alkalmas a kívül-belül mázas cseréptál. Amit én most használok, eredetileg kenyérsütéshez árulják, így a formája szögletesebb, és magasabb is mint a hússütő tálak, így a hús fölé, alá elférnek a zöldségek is. A cseréptál használata kényelmes és egyszerű!

Hozzávalók:

6-7 szelet füstölt tarjafilé,

4-5 szelet szalonna,

1 kg burgonya

só, petrezselyem levél

3-4 evőkanál olaj

Elkészítés:

A tarjafiléket megmossuk (nem kell előre beáztatni és külön fűszerezni sem) a tál aljára sorakoztatjuk. A burgonyát meghámozzuk, és a kisebbeket egészben hagyva, a nagyobbakat félbe, negyedbe vágva a hús tetejére terítjük. Sózzuk és megszórjuk apróra vágott petrezselyem levéllel. A szalonnacsíkokat a tetejére fektetjük, ráöntjük az olajat és 1 dl vizet. Sütőbe tesszük másfél órára. Ennyi idő alatt megpárolódik, megpuhul a hús és a burgonya is. Kitakarva még 10 percig pirítjuk és leszedjük a tetejéről a burgonyát. A tarja szeleteket megfordítjuk és  még 20-25 percre visszatesszük, hogy az alsó oldaluk is megpiruljon.

2009. augusztus 20., csütörtök

Dolmades


Újra egy görög étel, már említettem, hogy kedvelem a görög konyhát. A dolmades tulajdonképpen töltött szőlőlevél. Gondolhatnánk a szőlőlevélbe csomagolt töltött káposztára de nem, ez teljesen más, mentalevél és citrom, ugye hogy semmi töltöttkáposztás nincs benne :-)

Hozzávalók:

30-35 friss, egészséges szőlőlevél

25 dkg darált hús,

3 egész citrom, 

1 csomag újhagyma,

friss mentalevél, 

1 nagyobb paradicsom,

1 csésze rizs,

oliva olaj,

só, bors

Elkészítés:

Kevés oliva olajon megfuttatjuk az apróra vágott újhagymát, hozzá adjuk az ugyancsak apró kockákra vágott paradicsomot, egy maréknyi friss mentalevelet beletépdesünk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a darált húst, és a megmosott rizst, és ráfacsarjuk egy citrom levét. Az egészet 15 perc alatt összepirítjuk.

A szőlőleveleket megmossuk, forró vízbe áztatjuk 1-2 percre, amíg megpuhul és picit sötétedik a színe. A forró vízbe beletesszük fél citrom levét is. A szőlőlevél szárát levágjuk, a tölteléket kanalanként egy-egy szőlőlevélbe csomagoljuk.

Mázas cseréptálba sorakoztatjuk a kis töltött levélkéket, a tetejére rácsorgatjuk a maradék citromok levét, és felöntjük vízzel. Mielőtt a sütőbe tesszük, le kell súlyozni a töltelékeket, például egy kistányérral. Lefedve a cseréptálat 1 órára sütőbe tesszük. Egy óra után kivesszük a tálat a sütőből és még két órán keresztül plédbe bugyolálva dunsztoljuk. Így egyrészt összeérnek az ízek, másrészt melegen tartjuk. Igazi görögös ízű finomságot kapunk, amit ehetünk előételként, de főételként is. 

2009. augusztus 16., vasárnap

Lángos



Azokon a napokon, amikor túl sok a főzésen kívüli más teendőm, szívesen gyúrok be reggel egy adag lángost. Ilyenkor ezt esszük reggel, délben. Az elkészítése nagyon egyszerű, sütés után sem marad olajos, nagyon laktató de valljuk be egy kicsit "nehéz" étel. Csak annyit sütök ki, amennyi elfogy, a többit hagyom a kelesztő tálban. Hűtőben másnapig is eláll.

A Párom simán, csak sózva kedveli, Gergő sajttal, tejföllel, de amikor nagyon éhesek, kolbászkarikákat tesznek a félbehajtott lángostésztába és úgy sütik ki. Nagyon ütős, férfi kaja :-)
Én most kipróbáltam hagymakarikákkal, nem rossz, de a tejfölt és a sajtot így is a tetejére tettem, én így kedvelem.

Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt,
fél liter tej,
5 dkg élesztő,
2 deci tejföl,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só.
A feltéthez:
tejföl, sajt
Elkészítés:
2 deciliter langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Ha az élsztő megkelt, összegyúrjuk 1 kg liszttel, a maradék tejjel, sóval és a tejföllel. Fél óráig kelesztjük. A megkelt tésztából egy maréknyit leveszünk és kerek lapot formázunk belőle. forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Még melegen megkenjük tejföllel és sajtot reszelünk a tetejére.


2009. augusztus 15., szombat

Göngyölt máj burgonya pürével


A göngyölt máj, nagyon egyszerűen elkészíthető, mutatós vendégváró, és laktató egytál étel ebédre vagy vacsorára. Most burgonya pürével készítettem, de rizzsel és salátával például majonézes almás kukoricával is nagyon harmónikus ízű.

Hozzávalók:
50dkg csirke máj, szív nélkül,
40 dkg szeletelt bacon szalonna,
vegeta

A burgonya püréhez:
1 kg krumpli,
5 dkg vaj,
1 dl tej,



Elkészítés:

A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, kevés vegetával fűszerezett vízben negyed óráig főzzük. Sózni nem kell, a vegetában lévő sótól ízes lesz, de nem keményedik meg (mert ugye a májat csak utólag sózzuk, hogy ne legyen kemény). A főzésre csak amiatt van szükség, hogy könnyebben tudjuk a májat betekerni majd a szalonnával, és hogy megkapja az alap ízesítését.
A vízből kivéve lecsöpögtetjük, a két részből álló májdarabokat szétvágjuk, és egyenként betekerjük a bacon szeletekkel. A nagyobb darabokra két szelet szalonnát is tekerhetünk. Nem kell külön rögzíteni, megtűzni szépen rá fog sülni. Tűzálló tálba sorakoztatjuk, kevés olajat és vizet öntünk alá és alufóliával lefedve másfél órára sütőbe tesszük. Közepes fokozaton sütjük, másfél óra után a fóliát levesszük, megforgatjuk a májdarabkákat, hogy minden oldaluk piruljon és még fél órára visszatesszük a sütőbe.

Amíg a máj sül, elkészítjük a burgonya pürét. Meghámozzuk és kockákra vágjuk a burgonyát, és sós vízben megfőzzük. Amikor puhára főtt (körülbelül fél óra) lecsepegtetjük, összetörjük és hozzátesszük a vajat a tejet, és még melegen habosra keverjük.



2009. augusztus 14., péntek

Pizza I.




A pizza tészta elkészítésekor alapvető kérdés, hogy vastag vagy vékony tésztával? Én a vastag tésztájú pizzát kedvelem jobban. Gergővel nagyon sok féle pizzatészta receptet kipróbáltunk, és nálunk ez a nyerő.


Hozzávalók:
a tésztához
60 dkg liszt
2 evőkanál olaj
3 dl langyos víz
5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor

a feltéthez:
paradicsomszósz, (lehet előre elkészített, nagyon sokféle kapható, de paradicsompüréből, bazsalikom, kakukkfű, oregáno, oliva olaj, reszelt hagyma hozzáadásával keverhetjük mi is)
reszelt sonka, kukorica, karikára vágott újhagyma, uborka, főtt tojás, gomba, bármi ami itthon van, és reszelt sajt, lehetőleg gouda vagy edami.

Elkészítés:
A langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a felfutott élesztővel a sóval, a 2 evőkanál olajjal összegyúrjuk. A gyúrás előtt az összekeveréshez és a konyhai robotgép dagasztó kanalát használom, így kevésbé lesz ragadós. Miután a tésztát összegyúrtuk, pihentetjük, kelesztjük, de csak egy fél órát, nem kell tovább. Fél centi vastag, kerek lapokat nyújtunk belőle, 4 pizzalapra lesz elegendő. Sütő lemezre, vagy pizzasütő tepsire (kerek az alján apró lyukakkal) rakjuk, megkenjük a paradicsomszósszal és ráhalmozzuk a feltétet, majd vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Közepes lángon 25 percig sütjük.

2009. augusztus 13., csütörtök

Szalagos fánk

A minap, az anyukámat látogattam meg, aki, a gyerekkoromat idéző ízekkel, szalagos fánkkal várt! Azonnal tudtam, hogy ennek a receptnek is itt a helye a blogban. Jöjjön hát az anyukám szalagos fánkja.


Hozzávalók:

1/2 liter tej
5 dkg élesztő
4 teáskanál cukor
5 tojás
1 kg liszt
1 kávéskanál só
1/2 deciliter olaj

Elkészítés:

1 deciliter tejet meglangyosítunk, beleteszünk 2 teáskanál cukrot, az élesztőt és 2 evőkanál lisztet. Összekeverjük és állni hagyjuk addig amíg az élesztő felfut.
A lisztet, a tojásokat, 1 kávéskanál sót, 2 teáskanál cukrot, az olajat és a maradék tejet keverőtálba tesszük és fakanállal addig keverjük, amíg sima, selymes masszát nem kapunk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük, utána még egyszer átkeverjük és újabb félórát kelni hagyjuk.
Lisztezett nyújtódeszkán másfél centiméter vastagra kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatunk belőle 6-7 cm átmérőjű köröket. A körök közepére a hüvelykujjunkkal pici lyukat vájunk, körülbelül 50 darab fánkra elegendő ez a mennyiség. A kiszaggatott fánkokat a deszkán még fél óráig kelesztjük, majd bő olajban mindkét oldalukat arany barnára sütjük.

Melegen meghintjük porcukorral és barack lekvárral tálaljuk!

2009. augusztus 9., vasárnap

Csokis muffin


Először is a muffin készítés néhány alapszabálya. A száraz (liszt, sütőpor, kakaópor, stb) és a nedves (tojás, tej, margarin) alkotóelemeket külön keverjük össze (kivéve a porcukor, mivel abból ide is oda is teszünk), és a végén egyesítjük!
Fontos a mérőedény, a muffin receptekben a hozzávalók sok esetben bögre (cup) mértékegységben vannak megadva. Mekkora egy bögre? Én ezt a mérőedényt használom:

Tökéletesen alkalmas a mérésre bögrében (cup) milliliterben sőt grammban is.
Fontos még a jó sütőforma. Én a szilikon sütőformára szavaztam. Könnyen kivehető a megsült sütemény, nem ragad, nem kell papírt használni és könnyen tisztán tartható.

A megadott mennyiségből 18 db muffint készíthetünk 1 óra alatt.

Hozzávalók:
25 dkg margarin
2 db tojás
2 bögre tej
1/2 bögre porcukor

2 bögre liszt
2 bögre (20dkg) darált dió
2 evőkanál holland kakaópor
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
15-20 dkg ét tortabevonó

Elkészítés:
A két tojás robotgéppel felverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a margarint és simára keverjük (a margarint keverés előtt megolvasztjuk mikróban, csak annyira, hogy lágy legyen). Hozzáadjuk a tejet is és tovább keverjük.
Külön összevegyítjük a lisztet (egy csipet sóval) a sütőporral, a vaníliás cukorral, a kakaóporral és a darált dióval. (A sütőport mindig gondosan el kell keverni a liszttel)
A margarinos, tejes masszához fokozatosan adagolva adjuk hozzá a száraz összetevőket. Folyamatos keverés közben sima, kicsit folyékony masszát kapunk.
A masszát belekanalazzuk a muffin formába, a tetejét megszórjuk durvára vágott ét csoki darabokkal, és előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

2009. augusztus 8., szombat

Májkrémes szendvics


Kérdezhetitek, hogy mi ebben a különleges! Ami különleges az az összetevők így együtt és az hogy a párom készíti.
Ő készíti a világon a legfinomabb májkrémes kenyeret!

Hozzávalók:
Személyenként egy vagy két szelet kenyér,
Főtt tojás, kenyerenként egy darab és csemege uborka.

Elkészítés:
Vékonyan megkenjük a kenyeret májkrémmel, a csemege uborkát vékonyra szeleteljük, a kenyérre fektetjük és az egészet beborítjuk reszelt főtt tojással.
Nagyon laktató, finom reggeli.

2009. augusztus 7., péntek

Muszaka




Előre bocsátom, hogy a görög konyha az egyik kedvencem, omlós, zaftos húsok és rengeteg zöldség. Érzem benne a távoli vidékek zamatát. Bazsalikom, oregánó, zsálya, kakukkfű, borsikafű és az elmaradhatatlan oliva olaj, olyan fantasztikus ízkavalkád, melyet nem szabad kihagyni az életéből senkinek.

Az első egytál étel hagyományos görög étel, amit megmutatok nektek, a Muszaka!

Hozzávalók:
Két közepes méretű, friss padlizsán, fontos, hogy kemény húsút válasszatok,
50-60 dkg vagyis 6-7 szem burgonya,
50 dkg paradicsom, ha lehet, koktélparadicsom,
50 dkg darált hús (lehet marha, de én jobban szeretem pulyka vagy csirke húsból,
oliva olaj,
vaj, tej és liszt a besamelmártás,
2 vöröshagyma és
a fűszerek: só, bors, rozmaring, kakukkfű, zsálya, bazsalikom.

Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, kocsányukat levágjuk, törzsüket 3-4 milliméter vastag karikákra szeljük és besózva állni hagyjuk.
Ezalatt a burgonyát megtisztíjuk, majd ugyanúgy felszeleteljük, mint a padlizsánt. Hőálló tálat egy evőkanál oliva olajjal kikenünk, ráterítjük a burgonyát, megsózzuk, borsozzuk és az apróra vágott rozmaring felével meghintjük. Ha nincs friss rozmaring, lehet őrölt is, de csak csínján bánjuk vele, nagyon intenzív az íze. Forró sütőben 35-40 percig sütjük.
Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, megfuttatjuk 2 evőkanál olajon és hozzáadjuk a darált húst. Ízesítjük sóval, borssal, a megmaradt rozmaringgal, zsályával kakukkfűvel és bazsalikommal. Kevergetve megpirítjuk, majd az elősütött burgonya tetejére halmozzuk.
A padlizsánokat kinyomkodjuk, vagy csak egyszerűen felitatjuk róla a levet egy papírtörlővel és oliva olajon mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük, csak hogy egy kis színt kapjanak.
A paradicsomokat forró vízzel leforrázzuk, hogy le tudjuk húzni a héját (ha a tetején ejtünk egy kereszt alakú bemetszést, könnyebben lehúzható). A paradicsomokat miután leforráztuk, és lehúztuk a héját cikkekre vágjuk és a darált hús tetejére terítjük.
Az egészet beborítjuk a padlizsán szeletekkel.
A besamelmártáshoz 5 dkg vajat olvasztunk, 2-3 evőkanál liszttel és 3 dl tejjel besűrítjük. Addig kevergessük, amíg csomómentes és sűrű nem lesz.
A besamelt a padlizsánok tetejére öntjük és visszatesszük a sütőbe még 30-40 percre.
A sütés során az ízek összeérnek, a mártás kicsit megbarnul és a burgonya finom puha lesz.