Hmm, ez az egyik kedvencem, valószínűleg azért, mert, nagyon szeretem a diót, a dióval készült süteményeket.
2009. augusztus 31., hétfő
Darázsfészek
Hmm, ez az egyik kedvencem, valószínűleg azért, mert, nagyon szeretem a diót, a dióval készült süteményeket.
2009. augusztus 30., vasárnap
Amerikai palacsinta
Néhány nappal ezelőtt egy kedves ismerősöm meglepett "egy kis" olvasnivalóval, volt közöttük néhány gasztronómiai újság is, tele kipróbálásra váró receptekkel! Ezek egyikében találtam meg az amerikai palacsinta receptjét, így vasárnap reggelire el is készítettem!
Hozzávalók:
3 dl tejföl,
3 tojás,
2 evőkanál cukor,
1 csipet só,
1 csomag sütőpor,
20 dkg liszt,
olaj.
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük. A habot és a tejfölös részt óvatosan összekeverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük és hozzákeverjük a masszához. Forró olajozott palacsinta sütőben 1 centi vastagon, körülbelül 10 centi átmérőjü kör alakú formában sütjük ki a palacsintákat.Mindkét oldalukat arany sárgára sütjük. Ebből a mennyiségből 10-12 darab lesz.
Lekvárral, gyümölccsel, csokiszósszal is nagyon ízletes laktató reggeli, vagy ebéd utáni desszert. Én a Rongyilla által készített finom sárgabarack lekvárral ettem!
Bakonyi pennével
A gombával készült ételekkel kapcsolatban, mivel nem vagyok nagy szakértő én legszívesebben ellenőrzött körülmények között árult, laska vagy champignon gombát vásárolok.
Bakonyi pennével, azért pennével, mert éppen nem volt itthon más tésztaféle. A penne sonkával, egyébként a Gergő kedvence, de ezt majd egy másik alkalommal. A bakonyi módra készült ételeket általában galuska körettel tálalják, de a penne is kiválóan illik hozzá!
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell,
25 dkg gomba (friss laska vagy shampignon)
50 dkg penne tészta,
1 csokor újhagyma,
3 dl tejföl,
2 evőkanál liszt,
só, bors, őrölt pirospaprika, olaj.
Elkészítés:
A gombát és az újhagymát megtisztítjuk, apró szeletekre vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával (csemege fűszerpaprika) és hozzáadjuk a csíkokra vágott pulykamell darabokat. Többször átforgatjuk, hogy a húsdarabok kifehéredjenek, utána kevés vízzel felöntjük és fedő alatt 45 percig főzzük. Ha a hús omlós és a gomba is megfőtt, hozzátesszük a tejfölt, a tetejére szórjuk a lisztet, gyorsan összekeverjük és mégegyszer felfőzzük. A lisztet fokozatosan adjuk hozzá, kavargatás közben, hogy ne maradjon csomós.
A pennét kifőzzük, és együtt tálaljuk.
2009. augusztus 25., kedd
Túró rudi (kandynek ajánlva)
Hozzávalók 30 darabhoz:
50 dkg túró
5 evőkanál darált keksz
5-6 evőkanál méz
20 dkg étcsoki (lehetőleg 60% fölötti kakaó tartalmú)
én ízesítőnek 1 tasak bourbon vaníliás cukrot is tettem hozzá,
tortadara, vagy decor cukor a díszítéshez
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, golyókat vagy kis rudacskákat formázunk belőlük, fél órára mélyhűtőbe tesszük. Kihűlés után olvasztott csokiba mártjuk, megszórjuk a tortadarával vagy decor cukorral és rácson hagyjuk megdermedni.
Hűtőben tároljuk.
2009. augusztus 23., vasárnap
Brokkoli krémleves
A brokkoli (Brassica oleracea) vagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik, neve is mutatja, hogy káposztafélével (Brassicaceae) van dolgunk. A brokkoli név olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert. Szezonja őszre és a tél elejére esik. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz.
Ebből is látszik, mennyire egészséges, sőt a rákkutatás, a daganatos megbetegedések kezelése során is értek el eredményeket, jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele.
(forrás: Házipatika.com)
Tehát az egészség jegyében jöjjön a brokkoli krémleves.
Hozzávalók:
1 nagyobb fej brokkoli,
2 dl főzőtejszín,
só, vegeta,
a díszítéshez reszelt gouda vagy edami sajt,
néhány kis szelet bagett pirítva.
Kevés (csak amennyi épp ellepi) sós, vegetás vízben megfőzzük a megmosott, rózsáira szedett brokkolit. A főzési idő nagyon rövid, maximum 20 perc, de 10 perc után néhány rózsát kiveszünk és félre tesszük.
20 perc után turmix gépbe öntjük és összeturmixoljuk 2 dl főző tejszínnel. A turmixolás után még 10 percre visszatesszük a tűzre, hogy a tejszínnel együtt is felfőjjön, és már kész is.
Reszelt sajttal és pirítóssal a legfinomabb!
2009. augusztus 22., szombat
Kakaós csiga
Ez a recept eredetileg a Gergő receptje, Ő készítette így először, azóta felvettük az étlapra.
Füstölt tarjafilé cserépben
Nem csak füstölt tarja, de minden másfajta hús, csirke, pulyka, malachús sütésére is alkalmas a kívül-belül mázas cseréptál. Amit én most használok, eredetileg kenyérsütéshez árulják, így a formája szögletesebb, és magasabb is mint a hússütő tálak, így a hús fölé, alá elférnek a zöldségek is. A cseréptál használata kényelmes és egyszerű!
Hozzávalók:
6-7 szelet füstölt tarjafilé,
4-5 szelet szalonna,
1 kg burgonya
só, petrezselyem levél
3-4 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tarjafiléket megmossuk (nem kell előre beáztatni és külön fűszerezni sem) a tál aljára sorakoztatjuk. A burgonyát meghámozzuk, és a kisebbeket egészben hagyva, a nagyobbakat félbe, negyedbe vágva a hús tetejére terítjük. Sózzuk és megszórjuk apróra vágott petrezselyem levéllel. A szalonnacsíkokat a tetejére fektetjük, ráöntjük az olajat és 1 dl vizet. Sütőbe tesszük másfél órára. Ennyi idő alatt megpárolódik, megpuhul a hús és a burgonya is. Kitakarva még 10 percig pirítjuk és leszedjük a tetejéről a burgonyát. A tarja szeleteket megfordítjuk és még 20-25 percre visszatesszük, hogy az alsó oldaluk is megpiruljon.
2009. augusztus 20., csütörtök
Dolmades
Újra egy görög étel, már említettem, hogy kedvelem a görög konyhát. A dolmades tulajdonképpen töltött szőlőlevél. Gondolhatnánk a szőlőlevélbe csomagolt töltött káposztára de nem, ez teljesen más, mentalevél és citrom, ugye hogy semmi töltöttkáposztás nincs benne :-)
Hozzávalók:
30-35 friss, egészséges szőlőlevél
25 dkg darált hús,
3 egész citrom,
1 csomag újhagyma,
friss mentalevél,
1 nagyobb paradicsom,
1 csésze rizs,
oliva olaj,
só, bors
Elkészítés:
Kevés oliva olajon megfuttatjuk az apróra vágott újhagymát, hozzá adjuk az ugyancsak apró kockákra vágott paradicsomot, egy maréknyi friss mentalevelet beletépdesünk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a darált húst, és a megmosott rizst, és ráfacsarjuk egy citrom levét. Az egészet 15 perc alatt összepirítjuk.
A szőlőleveleket megmossuk, forró vízbe áztatjuk 1-2 percre, amíg megpuhul és picit sötétedik a színe. A forró vízbe beletesszük fél citrom levét is. A szőlőlevél szárát levágjuk, a tölteléket kanalanként egy-egy szőlőlevélbe csomagoljuk.
Mázas cseréptálba sorakoztatjuk a kis töltött levélkéket, a tetejére rácsorgatjuk a maradék citromok levét, és felöntjük vízzel. Mielőtt a sütőbe tesszük, le kell súlyozni a töltelékeket, például egy kistányérral. Lefedve a cseréptálat 1 órára sütőbe tesszük. Egy óra után kivesszük a tálat a sütőből és még két órán keresztül plédbe bugyolálva dunsztoljuk. Így egyrészt összeérnek az ízek, másrészt melegen tartjuk. Igazi görögös ízű finomságot kapunk, amit ehetünk előételként, de főételként is.
2009. augusztus 16., vasárnap
Lángos
2009. augusztus 15., szombat
Göngyölt máj burgonya pürével
Hozzávalók:
50dkg csirke máj, szív nélkül,
40 dkg szeletelt bacon szalonna,
vegeta
A burgonya püréhez:
1 kg krumpli,
5 dkg vaj,
1 dl tej,
só
Elkészítés:
A vízből kivéve lecsöpögtetjük, a két részből álló májdarabokat szétvágjuk, és egyenként betekerjük a bacon szeletekkel. A nagyobb darabokra két szelet szalonnát is tekerhetünk. Nem kell külön rögzíteni, megtűzni szépen rá fog sülni. Tűzálló tálba sorakoztatjuk, kevés olajat és vizet öntünk alá és alufóliával lefedve másfél órára sütőbe tesszük. Közepes fokozaton sütjük, másfél óra után a fóliát levesszük, megforgatjuk a májdarabkákat, hogy minden oldaluk piruljon és még fél órára visszatesszük a sütőbe.
Amíg a máj sül, elkészítjük a burgonya pürét. Meghámozzuk és kockákra vágjuk a burgonyát, és sós vízben megfőzzük. Amikor puhára főtt (körülbelül fél óra) lecsepegtetjük, összetörjük és hozzátesszük a vajat a tejet, és még melegen habosra keverjük.
2009. augusztus 14., péntek
Pizza I.
Hozzávalók:
a tésztához
60 dkg liszt
2 evőkanál olaj
3 dl langyos víz
5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
a feltéthez:
Elkészítés:
2009. augusztus 13., csütörtök
Szalagos fánk
Hozzávalók:
1/2 liter tej
5 dkg élesztő
4 teáskanál cukor
5 tojás
1 kg liszt
1 kávéskanál só
1/2 deciliter olaj
Elkészítés:
1 deciliter tejet meglangyosítunk, beleteszünk 2 teáskanál cukrot, az élesztőt és 2 evőkanál lisztet. Összekeverjük és állni hagyjuk addig amíg az élesztő felfut.
A lisztet, a tojásokat, 1 kávéskanál sót, 2 teáskanál cukrot, az olajat és a maradék tejet keverőtálba tesszük és fakanállal addig keverjük, amíg sima, selymes masszát nem kapunk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük, utána még egyszer átkeverjük és újabb félórát kelni hagyjuk.
Lisztezett nyújtódeszkán másfél centiméter vastagra kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatunk belőle 6-7 cm átmérőjű köröket. A körök közepére a hüvelykujjunkkal pici lyukat vájunk, körülbelül 50 darab fánkra elegendő ez a mennyiség. A kiszaggatott fánkokat a deszkán még fél óráig kelesztjük, majd bő olajban mindkét oldalukat arany barnára sütjük.
Melegen meghintjük porcukorral és barack lekvárral tálaljuk!
2009. augusztus 9., vasárnap
Csokis muffin
Először is a muffin készítés néhány alapszabálya. A száraz (liszt, sütőpor, kakaópor, stb) és a nedves (tojás, tej, margarin) alkotóelemeket külön keverjük össze (kivéve a porcukor, mivel abból ide is oda is teszünk), és a végén egyesítjük!
A megadott mennyiségből 18 db muffint készíthetünk 1 óra alatt.
Hozzávalók:
25 dkg margarin
2 db tojás
2 bögre tej
1/2 bögre porcukor
2 bögre liszt
2 bögre (20dkg) darált dió
2 evőkanál holland kakaópor
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
15-20 dkg ét tortabevonó
Elkészítés:
A két tojás robotgéppel felverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a margarint és simára keverjük (a margarint keverés előtt megolvasztjuk mikróban, csak annyira, hogy lágy legyen). Hozzáadjuk a tejet is és tovább keverjük.
Külön összevegyítjük a lisztet (egy csipet sóval) a sütőporral, a vaníliás cukorral, a kakaóporral és a darált dióval. (A sütőport mindig gondosan el kell keverni a liszttel)
A margarinos, tejes masszához fokozatosan adagolva adjuk hozzá a száraz összetevőket. Folyamatos keverés közben sima, kicsit folyékony masszát kapunk.
A masszát belekanalazzuk a muffin formába, a tetejét megszórjuk durvára vágott ét csoki darabokkal, és előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
2009. augusztus 8., szombat
Májkrémes szendvics
Személyenként egy vagy két szelet kenyér,
Főtt tojás, kenyerenként egy darab és csemege uborka.
Elkészítés:
Vékonyan megkenjük a kenyeret májkrémmel, a csemege uborkát vékonyra szeleteljük, a kenyérre fektetjük és az egészet beborítjuk reszelt főtt tojással.
2009. augusztus 7., péntek
Muszaka
Az első egytál étel hagyományos görög étel, amit megmutatok nektek, a Muszaka!
Hozzávalók:
Két közepes méretű, friss padlizsán, fontos, hogy kemény húsút válasszatok,
50-60 dkg vagyis 6-7 szem burgonya,
50 dkg paradicsom, ha lehet, koktélparadicsom,
50 dkg darált hús (lehet marha, de én jobban szeretem pulyka vagy csirke húsból,
oliva olaj,
vaj, tej és liszt a besamelmártás,
2 vöröshagyma és
a fűszerek: só, bors, rozmaring, kakukkfű, zsálya, bazsalikom.
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, kocsányukat levágjuk, törzsüket 3-4 milliméter vastag karikákra szeljük és besózva állni hagyjuk.
Ezalatt a burgonyát megtisztíjuk, majd ugyanúgy felszeleteljük, mint a padlizsánt. Hőálló tálat egy evőkanál oliva olajjal kikenünk, ráterítjük a burgonyát, megsózzuk, borsozzuk és az apróra vágott rozmaring felével meghintjük. Ha nincs friss rozmaring, lehet őrölt is, de csak csínján bánjuk vele, nagyon intenzív az íze. Forró sütőben 35-40 percig sütjük.
A paradicsomokat forró vízzel leforrázzuk, hogy le tudjuk húzni a héját (ha a tetején ejtünk egy kereszt alakú bemetszést, könnyebben lehúzható). A paradicsomokat miután leforráztuk, és lehúztuk a héját cikkekre vágjuk és a darált hús tetejére terítjük.
Az egészet beborítjuk a padlizsán szeletekkel.
A besamelmártáshoz 5 dkg vajat olvasztunk, 2-3 evőkanál liszttel és 3 dl tejjel besűrítjük. Addig kevergessük, amíg csomómentes és sűrű nem lesz.
A besamelt a padlizsánok tetejére öntjük és visszatesszük a sütőbe még 30-40 percre.
A sütés során az ízek összeérnek, a mártás kicsit megbarnul és a burgonya finom puha lesz.